Nem emelik a szociális tűzifa árát

Írta: itv , - Frissítve: 28th November, 2018 - 1:21pm

Téma: 

A huszonkét állami erdőgazdaság évek óta változatlan feltételekkel, a piaci árakhoz képest jelentős kedvezménnyel adja a pályázó önkormányzatoknak a szociális tűzifát a Belügyminisztérium által engedélyezett forrás erejéig.

A szociálistűzifa-programban, a 2018-19-es fűtési szezonban 2320 kistelepülésen kaptak a rászorulók ingyenes tüzelőtámogatást, mintegy négymilliárd forint értékben.
 
MTI Fotó Balázs Attila
 

Nagy István agrárminiszter elrendelte a programban a tűzifa árának szinten tartását, megtiltotta az áremelést az állami erdőgazdaságoknál – áll a tárca közleményében.

A huszonkét állami erdőgazdaság az összes hazai erdőterület mintegy felén, több mint egymillió hektáron gazdálkodik. Az általuk kitermelt tűzifa mennyisége 2014 óta nem csökkent. A kormány szociális tűzifa programjának kiszolgálására minden évben van elegendő fa az országban.

A programra nem csak az állami erdőgazdaságoknál biztosított a tűzifa, másutt is megvásárolhatják az önkormányzatok. Mind a tűzifa, mind a program finanszírozását a Belügyminisztériummal együttműködve végzi az agrártárca. Az állami erdőgazdaságok idén is ki tudják szolgálni a pályázó önkormányzatok igényeit, a finanszírozás ezen a télen sincs veszélyben.

A szociálistűzifa-programban elsősorban tölgy, cser, bükk és akác szerepel. Minden esetben legalább fél év száradás után biztosítják az erdőgazdaságok az igényelt mennyiséget az önkormányzatok számára – közölte a szaktárca.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Balázs Attila

 

Kapcsolódó cikkeink