Nem került forgalomba aflatoxinnal szennyezett tej

Téma: 
Nem került forgalomba aflatoxinnal szennyezett tej

Teljes biztonsággal fogyaszthatóak a Magyarországon forgalmazott tejek. A hatóságok valóban találtak aflatoxinnal szennyezett terméket, de csak felvásárlóknál. Kardeván Endre a kormányzati portálon közzétett videoüzenetében azt mondta: ha a tejben az aflatoxin-szennyezettség elér egy határértéket, akkor a tejet az élelmiszerbiztonsági hatóságok elkobozzák. Az államtitkár megismételte: a gazdálkodóknak segítenek az aflatoxint termelő penészgombával szennyezett takarmány lecserélésében.

Az aflatoxin gyorsan kiürül az állat szervezetéből, és a tej teljes mértékben egészséges és fogyasztható lesz. Korábban a Hír TV fogyasztóvédelmi műsora adott hírt arról, hogy aflatoxinnal szennyezett tej került a polcokra a nagyobb budapesti vásárcsarnokokban, és az egyikben a rákkeltő gombaméreg egészségügyi határértékének kétszeresét találták. A hírcsatorna a február közepén kirobbant szerbiai botrány után vizsgáltatott be több magyar tejmintát egy nemzetközileg elismert laboratóriumban. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője figyelmeztetett: ha aflatoxin kerül a szarvasmarha szervezetébe, az nemcsak a tejben, hanem az abból készült tejtermékekben, sőt, a szarvasmarha húsában is megtalálható.

Kapcsolódó cikkeink

Első ízben minősítette rákkeltőnek a szennyezett levegőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége.

Miskolc: A jövő héten forgalomba áll az új Skoda villamos

Miskolc város vezetése és az MVK Zrt. örömmel értesíti minden kedves „utasát”, hogy január 20-án délután forgalomba áll Miskolcon a Skoda új villamosa.

MTI Fotó

Csúcstalálkozót hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a helyzet rendezésének megvitatására - jelentette be pénteken Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős...

2020. július 11., szombat, Nóra,Lili