Nem megy a meggy

Téma: 

A Földművelésügyi Minisztériumhoz fordult segítségért a térségben jelentkező meggyértékesítési gondok miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara - közölte a szervezet elnöke szerdán az MTI-vel.

    Rácz Imre elmondta, hogy a Nyírségben alacsony - a korán érő fajtáknál kilogrammonként 80-110 forint közötti felvásárlási árral - indult a meggyszezon, ráadásul a több ezer kistermelő várhatóan nem tudja majd értékesíteni a gyümölcsöt.    Szabolcsban mintegy négyezer hektár meggyültetvény van, és a termés jónak ígérkezik, még az idősebb fákon is, amelyek ötszáz és ezer hektár közötti nagyságú területet foglalnak el - ismertette.    Rácz Imre hangsúlyozta: a becslések szerint 15-20 ezer tonna meggynek nehéz lesz piacot találni, és főként a kevés fát gondozó, értékesítési szerződéssel nem rendelkező kistermelők vannak emiatt nagy bajban.    A nagy termelők piaci pozíciója sem jó, hiszen a 80-110 forint közötti felvásárlási ár a termelési költségeket, a növényápolás- és védelem, a szedés, valamint a szállítás költségeit sem - vagy alig - fedezi.    Az átvevők szerint az alacsony ár a túlkínálat, illetve az aszály miatt az átlagos 19-20 milliméteres gyümölcsmérettől elmaradó, csak 16-18 milliméteres meggy következménye. Ugyanakkor a termelők a felvásárlók és a feldolgozók kartellezéséről beszélnek, mert szerintük ilyen alacsony árat semmi nem indokol.    A szabolcsi agrárkamara elnöke szerint az a legfontosabb, hogy termés ne maradjon leszedetlenül a térségben, és legyen lehetőség a teljes mennyiség értékesítésére.

 

mti

Kapcsolódó cikkeink

Origo

Magyarországról 32 cég mutatkozik be a World Food Kazahsztán rendezvényen november 2. és 4. között - közölte az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. (AMC) szerdán az MTI-vel.

A közvetlenül átadott bűnmegelőzési információ felér egy biztonsági lakattal. Ezt felismerve idős embereknek szervezett, illetve szervez bűnmegelőzési előadásokat a Miskolci Rendőrkapitányság. A legutóbbi ilyen témájú rendezvényt 2013.

Szegedi Márton a bukott politikus a múlt héten még nem tudta, hogy marad vagy megy

"Mától fogva nem pártkatonaként, hanem csupán gyermekei és városa jövőjét szem előtt tartó családapaként, lokálpatriótaként kívánok dolgozni szülővárosomért, Miskolcért.

2019. július 20., szombat, Illés