Nemcsak a diákok, az iskolaőrök is elkezdték az új tanévet

Téma: 

Nemcsak a diákok, az iskolaőrök is elkezdték az új tanévet. Összesen 423 helyen álltak szolgálatba azokban az intézményekben, amelyek ezt kifejezetten kérték. Több hetes képzés után 131 nő és 373 férfi tett sikeres záróvizsgát. 

Az iskolaőrség létrehozásáról júliusban döntött a kormány, a toborzás is akkor indult. Akik megfeleltek, azok szolgálatuk megkezdése előtt pedagógiai, pszichológiai és rendészeti képzésen vettek részt.

hirado.hu

„Amit napi szinten fogunk alkalmazni az intézmény területén nagyon jól el tudtuk sajátítani. Voltak csoportos foglalkozások, voltak adott szituációk, amiben iskolaőri szerepet kellett eljátszanunk tehát azt gondolom, ettől jobb képzésben nem is lehetett volna részünk” – Pogács Melinda iskolaőr.

Az iskolaőr nem rendőr

Igazoltathatnak, elsősegélyt nyújthatnak, az illetékteleneket felszólíthatják az iskola elhagyására és indokolt esetben kényszerítő eszközt is használhatnak.

„A norma tételesen rögzíti azokat az eseteket ahol a kényszerítő eszközök alkalmazására sor kerül. Csak az arányosság és a szükségesség figyelembevételével” – mondta Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes.

A közoktatási intézmények mellett 32 szakképzési centrum 185 intézményében is jelen vannak az iskolaőrök.

A kormány bízik abban, hogy a zavartalan oktatás érdekében további helyeken is megjelennek majd. A toborzás folytatódik, így a jövőben - igény esetén- tovább bővíthetik az iskolaőrök számát.

Az Emmi és a rendőrség szerdai közös sajtótájékoztatón elhangzott, hogy augusztus 3-ig 1409 fő jelentkezett iskolaőrnek, akik közül az alkalmassági (egészségügyi, pszichológiai és fizikai) vizsgálatokat követően 504 fő (423 fő intézményi iskolaőr és 81 fő tartalék iskolaőr) került be a képzési rendszerbe.

Az országszerte 31 helyszínen zajló képzés pedagógiai-pszichológiai alapképzésből, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modulból, valamint rendvédelmi felkészítésből és gyakorlatból állt.

Az Emmi a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a rendőrség szakemberei együtt végezték a vizsgáztatást: 131 nő és 373 férfi tett végül sikeres záróvizsgát. Az iskolaőrök ötévente kötelesek kiegészítő vizsgát tenni, amely során számot adnak elméleti és gyakorlati tudásukról egyaránt.

Forrás: hirado.hu

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Komka Péter

Egy nappal meghosszabbították az országos koronavírus-szűrést. Így szombaton még végeznek néhány tesztet.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Áder János szerint a Szent Márton-év üzenete, hogy gazdag szellemi örökségünk nemcsak kulturális érték, hanem erkölcsi tanítás is.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A kereszténység hitbéli kérdés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában adott interjúban. Hozzátette, ez a keresztény hit kultúrát is létrehozott. Ettől érezzük magunkat itthon Európában.

Már nemcsak rendőrök és befolyásos tisztviselők vannak az ügyészség célkeresztjében a nemrégiben kitört nyelvvizsga botrány miatt, hanem úgy tűnik, hogy politikusok is. Néhány országgyűlési képviselő is pénzért vehette feketén az oklevelét több egyetemi oktatótól.

2020. november 30., hétfő, András,Andor