Nemzeti hatáskörben maradnak a szociális- és adóügyek

Téma: 

A gazdaságpolitikai kérdések áttekintése során az EU-csúcson sikerült megvédeni a magyar álláspontot abban a tekintetben, hogy a szociális és az adóügyi kérdések továbbra is nemzeti hatáskörben maradnak- tájékoztatott a tanácskozás után Orbán Viktor miniszterelnök.
Nem lesznek tehát olyan előírások, amelyek a szociálpolitika, illetve az adórendszerek terén kötelező szabályokat fogalmaznának meg az euróövezeten kívüli EU-országok számára - miközben ezek az országok önkéntes alapon csatlakozhatnak, és magukra nézve vállalhatják az igazodást ilyen szabályokhoz

Az amerikai titkosszolgálat lehallgatási tevékenysége nyomán kirobbant botránnyal kapcsolatban az EU részéről egyelőre a németek és a franciák fognak eljárni. Az a legbiztosabb, ha az ember telefonon nem beszél az ország szempontjából fontos kérdésekről. Elfogadhatatlan dolognak tartjuk, hogy miközben szövetségesei vagyunk egymásnak, ilyen típusú bizonytalanságban kelljen élnünk. Az eset gyengíti a transzatlanti együttműködést.

A digitális csomag áttekintése volt a kétnapos EU-csúcstalálkozó egyik legfontosabb témája. A következő nagy versenyképességi kérdés a digitalizáció, a tagállamoknak meg kell hozniuk azokat a jogszabályokat, amelyek egységes digitális tér kialakításához vezetnek Európában. Magyarország nem akarja átadni az uniónak a rádiófrekvenciák értékesítésének és működtetésének a jogát, de koordinációra hajlandó.

Van még egy-két elvarrandó szál, de lényegében biztosra vehető, hogy alá fogják írni az EU-ukrán társulási megállapodást.

A menekültügy megvitatása során sikerült érvényesíteni a közép-európai szempontokat. Mindenki Lampedusáról meg a tengeri szerencsétlenségekről beszél, de a nyomás nem csak ott nőtt meg, hanem a szárazföldön is, ez különösen súlyosan érinti Magyarországot. Akik életveszélyben vannak és politikai okokból kérnek menedékjogot, azoknak azt meg kell adni, a többieket viszont nem kell befogadnia Magyarországnak. Az emberségesség fontos, ugyanakkor nem akarunk olyan országgá válni, amelyet ellepnek a menekültek.

Forrás: mengyiroland.com

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Előzetesben maradnak a Buda-Cash-ügy gyanúsítottjai, így döntött a bíróság - írja a Magyar Nemzet.

MTI Fotó Máthé Zoltán

A koronavírus-járvány terjedésének, valamint a személyes találkozások számának csökkentése érdekében a kormány mérsékli az állampolgárok ügyintézési terheit, ezért meghosszabbítja a lejáró személyi okmányok érvényességét – tájékoztatta a Miniszterelnökség szombaton.

Több hír is érkezett 2014-ben magyarországi erdőkben felbukkanó medvékről, és szakemberek szerint ez így lesz a jövőben is.

2021. január 23., szombat, Zelma,Rajmund