Nógrádi: A migránsoknak esélyük sincs

Téma: 

Sokkal jobban együtt kellene dolgoznia a titkosszolgálatoknak a rendőrséggel, jobb együttműködésre lenne szükség az európai politika és a titkosszolgálatok között, emellett tanulmányozni kellene az al-Kaida és az Iszlám Állam módszereit, hiszen hosszú évek óta megírták azt a stratégiát, melyet jelenleg viszonylag sikeresen alkalmaznak – jelentette ki Nógrádi György a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: amerikai szakértők szerint jobban együtt kellene működnie az amerikai és az európai, illetve önmagában az európai titkosszolgálatoknak, nagyobb információcserére lenne szükség. Ezt mondta a párizsi események után Barack Obama amerikai elnök is. Érdemleges változásra azonban nem került sor.Az információcsere azért nem megy, mert a politika nem ad rá engedélyt. Senki nem akarja ugyanis kiadni a legbizalmasabb információit, és elmondani, ki a forrás. Máshogy fogalmazva: az, hogy az Európai Unió 28 tagállamból áll ilyen esetben óriási hátrány – magyarázta.A probléma az, hogy minden ilyen (a brüsszeli) merényletnél mindenki mindent megígér, ez tart három napig, aztán a negyediktől nem jön semmi – hangoztatta.Felhívta a figyelmet arra: Párizs után a világ vezetői végigvonultak egymást átölelve. A titkosszolgálatok majd megőrültek, mert ezeket az embereket képtelenség volt védeni. Most Brüsszel után azonban ilyen nem volt, csak táviratok, és ennyi – mondta Nógrádi György.Európának néhány dolgot meg kell lépnie. Ahogy nő az áldozatok száma, Európa is rákényszerül, hogy bizonyos szabadságjogokat korlátozzon, és a titkosszolgálatoknak nagyobb jogkört adjon – prognosztizálta a szakértő.Arra a kérdésre, hogy mi hiányzik, a technikai vagy az emberre épülő felderítés, Nógrádi György azt válaszolta: minden. (…) Európa 28 országa erre a kérdésre más-más választ fog adni, és nincs együttműködés. Igaz, meghirdették, hogy létrejön egy egységes európai titkosszolgálat. Rendkívül kíváncsi lesz rá – jegyezte meg.Az európai politika nem mer bizonyos dolgokat kimondani, nem mer a fő iránytól eltérni, nem mer a PC-től elmenni. Nem lehet azt kimondani, hogy a migránsoknak az oktatásban, a munkaerőpiacon, a lakáspiacon esélyük sincs. Nem lehet kimondani azt, hogy párhuzamos társadalmak alakultak ki, hogy az integráció nem ment végbe. Európa még mindig bizalmasan kezel bizonyos dolgokat, nem mondják ki azt, hogy a migránsok milyen bűncselekményeket követnek el, nem akarják a többséget irritálni. Mindaddig azonban, míg az európai politika így politizál, új erők nőnek fel. A német tartományi választásokon például olyan párt ért el „kasszasikert”, melynek egyetlen célja a migránsok kiszorítása – emelete ki Nógrádi.Németországban az ott élő „harmadik világbeliek” integrációja nem ment végbe. Angela Merkel kancellár ugyan azt mondja, integrálták a 4 millió törököt, ami papíron igaz, a valóságban nem. Tavaly bement 1,1-1,7 millió ember Németországba, akik a zöldhatáron mentek be, azok fele eltűnt. A német politika ma azt mondja, bármelyik pillanatban lehet ott is merénylet, de a német titkosszolgálat kiváló, merényletek sokaságát akadályozta meg – hangsúlyozta.Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Kovács Tamás

Szó sincs arról, hogy szögesdrótot húznának fel a szakaszon, bár erre az Európai Unió Bulgária és Törökország között adott engedélyt - mondta Rogán Antal.

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri a forgalmazóktól, hogy függesszék fel a cseh Egészségügyi Minisztérium által közzétett listán szereplő szeszesitalok forgalmazását Magyarországon - közölte a Nébih szerdán az MTI-vel.

2019. július 20., szombat, Illés