Novák: Egy ország akkor lehet sikeres, ha a munkahelyek támogatják a családokat

Téma: 

Egy ország akkor lehet sikeres, ha a munkahelyeken támogatják a családalapítást, a családi életet, és ha ezzel párhuzamosan a család is támogatja a munkában való kiteljesedést – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Családbarát munkahely pályázat csütörtöki díjátadó ünnepségén, amit az egyik nyertes, a Közbeszerzési Hatóság székházában tartottak.

Novák Katalin közölte, az idén 52 olyan vállalat nyerte el az elismerést, amely fontosnak tartja, hogy dolgozói a családi életben is kiteljesedhessenek. Az idei díjazottak között van az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Nemzeti Bank és az Alkotmányvédelmi Hivatal.

MTI Fotó Soós Lajos

Az államtitkár a családbarát programokat értékelve arra hívta fel a figyelmet, hogy azok akkor lesznek igazán értékesek, ha „emberi minőség”, családbarát mentalitás, megfelelő munkahelyi légkör is társul hozzájuk.

Elmondta, az idén kilencedik alkalommal meghirdetett pályázat nyertesei között vannak cégek, amelyek már nem először vehetik át a díjat, mert évről-évre kitalálnak valami újabb családbarát programot. Örömét fejezte ki, hogy egyre több apáknak szóló program indul, továbbá azért is, mert több munkahelyen gondolnak a családban élő, beteg, gondozásra szoruló idősekre is.

Ismertetése szerint az idén 77 millió forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat nyerteseinek nagy többsége támogatást is kap családbarát programjaik megvalósításához, legfeljebb 5 millió forintot.

Novák Katalin közölte azt is, hogy a tárca bevezeti a „családbarát hely” tanúsító védjegyet. A védjegy birtokosainak vállalniuk kell, hogy teljes tevékenységükben érvényesülnek a családbarát elvek, és ezek meglétét folyamatosan ellenőrzik.

Az államtitkár a kormány munkahelyekhez is kapcsolódó családpolitikai intézkedései közül kiemelte a bölcsődefejlesztési programot is.

Emlékeztetett arra, hogy a hagyományos bölcsődék mellett megjelentek a mini- és a családi bölcsődék, továbbá a munkahelyiek is, és utóbbiak finanszírozása jövőre a duplájára emelkedik. Ez azt jelenti, hogy költségvetési szerveknél 700 ezer, míg a forprofit szektorban jövő évtől 350 ezer forint lesz évente a támogatás gyermekenként – mondta.

Annyi bölcsődei férőhely lesz Magyarországon rövidesen, amennyire szükség van, és egyetlen családnak sem jelent majd problémát, hogy bölcsődében helyezze el a gyerekét, ha a szülők dolgoznak, vagy ha valaki a gyermekét egyedül neveli – mondta Novák Katalin.

A rendezvényen kiosztott ismertető szerint a Családbarát munkahely pályázat célja olyan programok támogatása, melyek elősegítik a magánélet és munkahelyi kötelezettségek összehangolását.

Fontos, hogy a cégek felismerjék, ma már versenyképességi tényező, ha egy munkahely családbarát, az ő érdekük is az, hogy segítsék munkavállalóikat családi életük kiteljesedésében, mivel ez hatással van a munkájukra is – írták. A díjat kis-, közép- és nagyvállalatok, valamint költségvetési szervek kategóriában külön ítélik oda.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Soós Lajos

Kapcsolódó cikkeink

Mától lehet pályázni agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozására

Mától 7,8 milliárd forintra pályázhatnak a mezőgazdasági termelők az agrártevékenységük diverzifikálásához (agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozásához). A pályázó akkor támogatható, ha az éves bruttó árbevétele legfeljebb 2 millió euró (kb.

MTI Fotó Soós Lajos

A megújuló magyar gasztronómia sikerének kulcsa a magyar alapanyag – mondta Nagy István agrárminiszter a Piac konyhája – szakácsok és termelők konferenciáján pénteken Budapesten.

A védett, azaz államilag támogatott, speciális szabályok alá tartozó munkahelyek fokozatosan növekvő jelentőségéről rendeztek ma konferenciát az Európai Parlamentben.

2020. január 23., csütörtök, Zelma,Rajmund