Novák: Segítséget kapnak a külföldről hazatérő családok

Téma: 

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők, mert a babaváró támogatás igénylésénél az eddigi 180 napról 90 napra csökken az elvárt magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolásának időtartama – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

Novák Katalin elmondta, „az Egyesült Királyságból hazatérők nehezen tudták igazolni a kinti jogviszonyukat, ezért annak igazolására a csok igénylésénél biztosított lesz számukra a méltányossági eljárás lehetősége”.

MTI Fotó

Egy fontos változás, hogy a babaváró támogatás igénylésekor a „mozaikcsaládoknál” sem lesz feltétel az első házasság, és a diplomás gyed időszaka is beleszámít a társadalombiztosítási jogviszony időtartamába.

Hozzátette, a jelzáloghitelek csökkentése pedig akkor is igényelhető, ha az ingatlan csak az egyik szülő nevén van.

Arról is beszélt Novák Katalin, hogy a nehezebb időszakokban a nyugdíjasok megszorításokra számítanak, a kormány azonban 2010-ben ígéretet tett, miszerint nemcsak megőrzi, hanem emeli is a nyugdíjak vásárlóértékét. Éppen ezért a jövő évtől fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, amelynek nem lesz felső plafonja, és szélesebb körnek is jár majd, mint korábban.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Filep István

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a tavalyi 10 milliárd forintos többlettámogatás után a kormány 14 milliárdos pluszforrást biztosít az egészségügyi alapellátásra, pluszpénzt kapnak a háziorvosok, az alapellátó fogorvosok és a védőnők.

...
MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A választópolgárok – attól függően, hogy a fővárosban, megyei jogú városban, tízezer lakosúnál nagyobb vagy annál kisebb településeken voksolnak – két vagy három szavazólapon adhatják le szavazataikat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek vasárnapi választásán....

MTI Fotó

Mintegy 5 milliárd forinttal enyhíti a tavalyi agrárkárokat a Földművelésügyi Minisztérium.

Januártól magasabb ösztöndíjat kapnak a doktoranduszok - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkársága szerdán az MTI-vel.

2020. július 10., péntek, Amália