Növelni kell a társadalom érzékenységét a fogyatékkal élők iránt

Téma: 

Növelni kell a társadalom érzékenységét és befogadási hajlandóságát a fogyatékkal élő emberek iránt – hangoztatta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombaton Zalaapátiban.

Az államtitkár a „Boróka Otthon kiváltása” elnevezésű projekt indítóján azt mondta: az ország 22 intézményének átalakítása van folyamatban, hogy a fogyatékkal élőket 12 személyes lakóotthonokban helyezhessék el. Az új lakóotthonok építésére összesen 16 milliárd forintot fordítanak.
 
MTI Fotó Varga György

Súlyos örökségnek nevezte, hogy a kommunista rendszer idején a fogyatékkal élők ügyét igyekeztek „elrejteni” a társadalom elől, a fogyatékkal élő embereket pedig általában a települések szélére, leromlott kastélyépületekbe, egykori kolostorokba „száműzték”.

A lakóotthonok építésével ugyan falak épülnek, de ezzel egy időben a kormányzat igyekszik lebontani azokat a falakat, amelyek a fogyatékkal élőket elválasztják a társadalom nagyobbik részétől – emelte ki.

Zalaapátiban a helyi önkormányzat biztosított telkeket, hogy megépüljön öt, egyenként kétszáz négyzetméter alapterületű, 12 ember befogadására alkalmas lakóotthon.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Varga György

Kapcsolódó cikkeink

Magyarországot őrizni kell és meg kell újítani; nem szabad hagyni, hogy bárki elcsúfítsa - mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter pénteken Budapesten, a Millenáris Teátrumban Orbán Viktor évértékelőjét megelőző beszédében.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint: augusztus 31-ig kipostázta azokat a leveleket, amelyekben közel 31 ezer civil szervezetet tájékoztatott a személyi jövedelemadóból felajánlott összeg várható nagyságáról, és az ahhoz szükséges törvényi feltételekről.

Thürmer: Ki kell lépni az EU-ból!

Az EU "retteg", mert sem az Egyesült Államokkal, sem Kínával nem bírja a versenyt, ezért nem érdemes EU-tagországnak maradni a továbbiakban, hanem fel kell ébredni és cselekedni kell - mondta Thürmer Gyula a Városligetben.

2020. február 20., csütörtök, Aladár,Álmos