Növelni kell a társadalom érzékenységét a fogyatékkal élők iránt

Írta: itv , - Frissítve: 11th November, 2018 - 2:36pm

Téma: 

Növelni kell a társadalom érzékenységét és befogadási hajlandóságát a fogyatékkal élő emberek iránt – hangoztatta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombaton Zalaapátiban.

Az államtitkár a „Boróka Otthon kiváltása” elnevezésű projekt indítóján azt mondta: az ország 22 intézményének átalakítása van folyamatban, hogy a fogyatékkal élőket 12 személyes lakóotthonokban helyezhessék el. Az új lakóotthonok építésére összesen 16 milliárd forintot fordítanak.
 
MTI Fotó Varga György

Súlyos örökségnek nevezte, hogy a kommunista rendszer idején a fogyatékkal élők ügyét igyekeztek „elrejteni” a társadalom elől, a fogyatékkal élő embereket pedig általában a települések szélére, leromlott kastélyépületekbe, egykori kolostorokba „száműzték”.

A lakóotthonok építésével ugyan falak épülnek, de ezzel egy időben a kormányzat igyekszik lebontani azokat a falakat, amelyek a fogyatékkal élőket elválasztják a társadalom nagyobbik részétől – emelte ki.

Zalaapátiban a helyi önkormányzat biztosított telkeket, hogy megépüljön öt, egyenként kétszáz négyzetméter alapterületű, 12 ember befogadására alkalmas lakóotthon.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Varga György

Kapcsolódó cikkeink