Orbán: Az alacsonyabb rezsi és a munkalehetőség a két legfontosabb kérdés

Téma: 

A miniszterelnök interjút adott a 180 perc című műsorban.

Orbán Viktor csütörtök délután, este látogatást tett az ukrán magyar határ térségében. A tegnapi találkozók arról erősítették meg, hogy a magyarokban együttérzés van, s mindannyian békét, biztonságot kívánnak az ukránoknak. A legtöbb magyar egy felbomló állam képét látja a fájdalmas helyzetben. Magyarország minden lehetséges fórumon az együttérzését nyilvánította ki - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: felkészülnek a nehezebb időkre, ezért a belügyminisztert egy operatív törzs felállítására utasította, és figyelnek a Kárpátalján élő magyarokra. A forgalom lassult a határátkelőkön, a kamionforgalom átterelődik Magyarország irányába. Kiemelte: az ukrán atomerőművekre is figyelni kell, a sugármérésre alkalmas eszközöket is felküldték. A kárpátaljai magyarok bajba jutásáról azonban nincsenek hírek.A miniszterelnök évértékelő beszédével kapcsolatban azt mondta: a mértéktartás és a realitás jegyében hangsúlyozza az eredményeket, de nem akarja azt a benyomását kelteni, hogy most már maguktól is mennek a dolgok.A foglalkoztatottságot az évértékelő beszédben is első helyen emelte ki Orbán Viktor. Az ezzel kapcsolatos kritikákat "szamárságnak" nevezte a miniszterelnök. Hozzátette: tény, hogy sokkal többen dolgoznak a piacon és a közmunkában is, és valóban vannak külföldön dolgozó magyarok is. A lényeg, hogy 1992-ben dolgoztak ennyien, mint ma, de még mindig sok olyan ember van Magyarországon, aki szeretne dolgozni, de nem kap munkát. Bírálatok helyett inkább támogatást és ötleteket várna a kormány. Az ellen pedig harcolni kell, hogy Magyarországon a létfenntartáshoz szükséges költségekért többet fizetünk, mint amennyit keresünk - tette hozzá.A miniszterelnök azt mondta: nem érti, hogyan ellenezhetik az ellenzéki pártok a rezsicsökkentést, ami az összes magyar embernek jó. Ma a még alacsonyabb rezsi és a munkalehetőség a két legfontosabb kérdés, tette hozzá Orbán Viktor.A magyar gazdaság nagyon stabil, olyan eredmények történtek, amelyek nem egyetlen évhez tartoznak, hanem szerkezeti változások zajlottak a gazdaságban, hangsúlyozta Orbán Viktor. A legnagyobb gazdasági növekedés Magyarországon van. 2016-ra a 4 százalékos növekedés a cél - jelentette ki.A kormány két nehéz dolgot örökölt, az egyik a borzalmasan magas megélhetési költségek, amelyet a rezsicsökkentéssel sikerült mérsékelni, a másik pedig a hatalmas államadósság. Az államadósság nagyobb csökkentéséhez kedvezőbb külgazdasági környezetre lett volna szükség - fűzte hozzá.Orbán Viktor kiemelte: továbbra is az egyszámjegyű jövedelemadó híve, mert a legfontosabb lényeg, hogy minél több pénz maradjon a munkavállalók zsebében.A gyermekvállalással kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: ehhez elsősorban érzelmi biztonságra van szükség, ebben Magyarország nemzetközi összehasonlításban nem áll rosszul, a magyarok többsége családcentrikus. Ugyanakkor anyagi biztonságra is szükség van, ebben azonban még nem állunk jól. Átfogó népesedéspolitikai programra van szükség, s a gyed extra már ebbe az irányba mutatott.

-hirado.hu-

Kapcsolódó cikkeink

Tovább csökken a rezsi

A cél, hogy a magyar családok, illetve a magyar gazdaság kapja Európa legolcsóbb szolgáltatását, legolcsóbb energiáját - jelentette ki a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa.

A Fidesz a bukott baloldallal ellentétben nem a munkanélküliséget, hanem a munkavállalást támogatja és a családok terheit csökkenti. Ennek is köszönhető, hogy a kormányváltás óta folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma és csökken a rezsi.

A központi választási bizottság előzetes adatai szerint a vasárnapi ukrajnai parlamenti választásokon való részvétel nem egészen 57 százalékos, vagyis a vártnál jóval alacsonyabb volt.

MTI Fotó

Új év, új árcímkék a tartós tejeken – január elsejétől öt százalék lesz a tartós tejek áfája. A változást a szakmai szervezetek üdvözlik, és úgy látják, hogy a hazai tejágazat helyzetét javítja a forgalmi adó mérséklése.

2019. május 23., csütörtök, Dezső