Orbán: az egyetemek felelősséggel tartoznak a nemzetnek

Téma: 

A kormány pedig osztozik ebben a felelősségben - mondta a miniszterelnök a százéves Debreceni Egyetem jubileumi tanévnyitóján, a debreceni Református Nagytemplomban. Úgy vélte, itt az esély, hogy "Európa legmodernebb konzervatívjai legyünk"

 

A kiművelt emberfő Magyarország legfontosabb aranytartaléka, amelyet folyamatosan növelni kell, ezért az elvárás egyértelmű: az egyetemeknek meg kell sokszorozniuk "a családoktól kapott talentumok" értékét, méghozzá használható tudással és értékes diplomával - fogalmazott beszédében a kormányfő a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel közösen tartott tanévnyitón. Az ország helyzetéről szólva Orbán Viktor azt mondta: "mi, magyarok ma nem követünk egyetlen ideológiát sem, elutasítjuk az utópia minden formáját, hiszünk a szabadságban". Szerinte itt az esély, hogy "Európa legmodernebb konzervatívjai legyünk".

Értékelése szerint "a liberális relativizmus és a szocialista egyenlősdi rostáján" kihullottak az életből az olyan szavak, mint elhivatottság, kötelesség, dicsőség, helytállás, becsület, nagyság, haza, odaadás, rang, rend, szilárdság. "Ezek (...) ma már nem részei a köznyelvnek, pedig nélkülük aligha állhatnánk ma itt. Nélkülük aligha lehettünk volna túlélői az elmúlt száz évnek" - hangsúlyozta. Ám ma nem is azon kell gondolkodni - folytatta a miniszterelnök -, hogy mi lesz száz év múlva, hiszen az sem látható biztosan, mi lesz a következő hónapokban. Egy éve még elképzelhetetlennek tűnt - utalt az ukrán válságra -, hogy egy Magyarországgal szomszédos államot "a felbomlás veszélye" fenyegessen, ahogyan az is - mondta az Iszlám Állam szélsőséges szervezetről szólva -, hogy keresztény emberek lefejezéséről készült képeket osszanak meg hóhéraik közösségi oldalakon.
Orbán Viktor szerint az ilyen bizonytalan időszakok a cinizmus melegágyai, különösen a kommunizmustól sújtott népeknél, hiszen olyanokat hallani, hogy "csak az dolgozik, aki balek", "a becsület és a tisztesség smafu", "a gyerek kolonc", "a nemzet meg csak egy vicc". A kormányfő ezért azt kérte az egyetemi hallgatóktól, ne engedjenek a cinizmusnak, mert abból soha nem épül semmi, az csak rombol. "Miért ne állíthatnánk, hogy a rendes ember munkából él, hogy a magyar föld legyen a magyaroké, (...) hogy első a család, és hogy a haza a miénk?" - tette fel a kérdést.A miniszterelnök beszéde végén úgy fogalmazott: a mai "nemzeti kormányzás" nem azt jelenti, hogy a rendszerváltó nemzedék felért a csúcsra, sokkal inkább azt, hogy "új időszámítás kezdődött", "minden újradefiniálható, új alapokon új közösség és más jövő építhető". "Ahol most vagyunk, nem valaminek a végét, a betetőzését jelenti, hanem valaminek a kezdetét. Mi, a rendszerváltó nemzedék megtisztítottuk a terepet a bozóttól, de a tisztást otthonossá tenni már az önök dolga" - zárta szavait az egyetemi diákság előtt Orbán Viktor.
 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Miskolc-Kassa: Szövetkeztek az egyetemek

Országhatárokon átnyúló egyetemi szövetséget hozott létre a Miskolci Egyetem, valamint két kassai felsőoktatási intézmény, melyet az egyetemek rektorai hétfőn aláírásukkal meg is pecsételtek.

Visszautasították az anyaországi egyetemek a mesterire jelentkező erdélyieket

Diszkriminációval vádolják a magyarországi Oktatási Hivatalt azok az erdélyi magyar egyetemi hallgatók, akik az anyaországban járnának magiszteri képzésre.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett tartozásállomány 2013. szeptember végén az előző havi 98,4 milliárd forintról 97,7 milliárd forintra csökkent - derül ki a Magyar Államkincstár honlapjáról.

A Nyíregyházi Főiskola szenátusa bízik abban, hogy megmaradhat az intézmény önállósága - közölte a főiskola rektora szerdán a szabolcsi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

2020. június 3., szerda, Klotild