Orbán: önbizalom nélkül nincs siker

Téma: 

Mohácson átadták a régió legmodernebb sertésvágó, csontozó, daraboló és húscsomagoló üzemét. A megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök beszédében azt mondta, hogy mától a magyar embereknek Mohácsról nem csak egy elvesztett csata, hanem egy megnyert háború is eszükbe juthat.

Egy olyan háborúban állunk nyerésre, amit azért folytattunk, hogy megmaradjon a húsipar és ne tűnjenek el a kiváló magyar termékek. Ma egy újabb fontos győzelmet arattunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemének megnyitóján.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A magyar húsipar elmúlt 30 éve nem volt éppen diadalmenet, de kezdjük visszanyerni régi fényünket – nyilatkozta a miniszterelnök.

Visszanyertük az önbizalmunkat

Egyre többen keresik a magyar húst itthon és külföldön is. A vágóhíd átadás nem kevesebbet üzen a világnak, hogy a magyar húsipar visszanyerte az önbizalmát és hamarosan régi fényét is – nyilatkozta a miniszterelnök. Hozzátette: mai nap tanulsága, hogy önbizalom nélkül nincs siker.

Az ilyen beruházásokból kellene egyre több, tucatnyi  – emelte ki a miniszterelnök. Hozzátette azt is: a Bonafarm által létrehozott termelői hálózat biztonságot, megélhetést nyújt magyar gazdáknak. “Ez fontos a magyar mezőgazdaság számára, és a magunkfajta vidéki, falusi emberek számára érzelmileg is fontos. Jó tudni, hogy (…) a saját fajtánk biztonságban tudhatja saját jövőjét, jó látni, hogy a saját gyermekkorunk világának van jövője” – fogalmazott.

“Magyarország mezőgazdasági ország, azok voltunk és azok is maradunk”

A miniszterelnök leszögezte: “Magyarország mezőgazdasági ország, azok voltunk és azok is maradunk”. Az agráriumnak a jövőben is a nemzetgazdaság egyik stratégiai ágazatának kell lennie, amihez minden feltétel adott, hiszen a magyar föld 15 millió embert képes ellátni egészséges élelmiszerekkel – jelentette ki.

A kormányfő szerint a magyar húsipar megmentéséhez nemcsak a hazai sertéságazat rendbetételének megkezdésére és a sertésstratégia kidolgozására volt szükség, hanem arra is, hogy legyenek olyan vállalkozások Magyarországon, mint a Bonafarm Csoport. Beszédében a mohácsit Európa egyik legmodernebb vágóhídjának nevezte, amely Magyarországon a második legnagyobb.

Orbán Viktor azt is megígérte az ünnepségen, hogy lesz Mohácson Duna-híd, úgy fogalmazott: “pénz van rá”, a nemzetgazdaság megtermeli az ehhez szükséges összeget, az a gond, hogy terv nincs. Hozzátette továbbá, hogy szerepel a tervek között – a Debrecen-Békéscsaba összeköttetés után, második helyen – a Pécs és Szeged közötti összeköttetést biztosító négysávos közlekedés megteremtése is.

Minden ötödik sertést Mohácson dolgozzák fel

Az üzemmel Közép-Európa egyik legmodernebb sertésvágó, csontozó, daraboló és húscsomagoló üzeme jött létre. A Magyarországon levágott sertések 20 százalékát Mohácson fogják levágni és feldolgozni és az ország egész területéről szállítanak majd oda haszonállatokat. Az új létesítmény Magyarország második legnagyobb vágóhídja.

Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a 2,7 milliárd forintos állami támogatással felépült létesítmény évente 800 ezer normál és 100 ezer nagysúlyú sertés levágására képes. Az év végiéig tervezik elérni az üzem teljes kapacitást – tette hozzá.

Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója pedig azt emelte ki, hogy a mohácsi az első magyarországi üzem, amely tanúsított módon képes GMO-mentes hús előállítására. Az új üzem eredményét a cégcsoport szegedi húsüzemi egységeinek fejlesztésére fordítják – tette hozzá.

Hargitai János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: Mohács lehet az a pont, ahonnan Baranya “depressziós gazdaságát” ki lehet mozdítani.

A gyárban 600-an dolgoznak és olyan munkavállalók is vannak közöttük, akiket sikerült visszacsábítani Magyarországra Nyugat-Európából.

Forrás: hirado.hu

Kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Illyés Tibor

Várhatóan rövid távon mérhetően felpörgeti a gazdaságot a magyar válogatott sikeres szereplése az Európa-bajnokságon (Eb) - mondta Dénes Ferenc sportközgazdász a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfő reggel.

MTI/AP/Ivan Szekretarev

Liu Shaolin Sándor 500 méteren aranyérmet nyert, öccse, Shaoang pedig 1500-on ezüst-, 500-on pedig bronzérmet szerzett a szöuli rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság szombati versenynapján.

MTI/EPA/Orietta Scardino

Ismét az európai uniós befizetések leállításával fenyegetőzött Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes arra az esetre, ha ez Európai Unió nem tud megoldást találni a menekültek befogadására.

MTI/EPA/Ian Langsdon

A Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók beválasztották a legjobbak közé Nemes Jeles László Saul fia című filmjét.Óriási siker, hogy, évek óta először, magyar jelölt is van az itthon Arany Glóbusznak hívott rangos filmes díj versenyzői között. A film tehát...

2019. augusztus 19., hétfő, Huba