Orbán-Putyin: Orosz–magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá

Téma: 

A nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás kedden Magyarország és az Oroszországi Föderáció között, amelyet a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfői rezidencián írtak alá a két ország képviselői. Magyar részről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, míg orosz részről Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá az egyezményt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében.Ezt követően az orosz elnök elmondta: atomerőművi energiablokkok megépítéséről állapodtak meg. A politikus hozzátette, hogy a paksi erőmű a magyar áramtermelés 40 százalékát adja. Az újabb blokkok megépítésével nő Magyarország energetikai függetlensége. Vlagyimir Putyin hozzátette, hogy ez egy sajátos megállapodás abból a szempontból, is, hogy a beruházásnál a munkálatok 40 százalékát magyar beszállítók fogják elvégezni. Ez azt jelenti, hogy mintegy 3 milliárd dollárt (közel 700 milliárd forint) fordítanak magyar munkahelyek teremtésére. A költségvetés plusz bevételét tekintve ez 1 milliárd dollár lesz – mondta az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin egyéb kérdésekről csupán annyit mondott, hogy áttekintették a hagyományos energetikai együttműködés kérdéseit és véleményt cseréltek a Déli Áramlat európai gázvezetékkel kapcsolatban.

Az orosz államfő végül kijelentette: meggyőződése, hogy a mai megállapodások hozzájárulnak az orosz–magyar együttműködés, a kapcsolatok szélesítéséhez.

Orbán Viktor kormányfő kifejtette: "kevés jót örököltünk a kommunizmusból, de az 1966-ban kötött szovjet–magyar energetikai megállapodás a jó örökségek közé tartozik". A kormányfő hangoztatta, hogy a most aláírt nukleáris energetikai megállapodással megteremtették a feltételét annak, hogy fennmaradjon és erősödjön az orosz–magyar energetikai együttműködés.

A magyar miniszterelnök is úgy ítélte meg, hogy kiváló szakmai megállapodást kötöttek, amelyet örömmel fog a magyar parlament elé terjeszteni jóváhagyásra. Elmondta, hogy a megvalósításra vonatkozó pénzügyi tárgyalások jól haladnak és folytatódnak. Oroszország hitelt nyújt Magyarországnak a paksi erőmű két új reaktorának megépítéséhez – közölte kedden Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője Novo-Ogarjovóban.

A kölcsön összegéről még nem született döntés – mondta újságíróknak az orosz nukleáris energetikai iparágat összefogó és felügyelő állami vállalat (Roszatom) vezetője azt követően, hogy Moszkvában magyar–orosz kormányközi megállapodást írtak alá a nukleáris energia békés célú felhasználásáról.

Emlékeztetett, hogy először az államközi megállapodást kell aláírni, és ezzel párhuzamosan, már az utolsó simításokat végzik a pénzügyminisztériumokban a hitelszerződésen. Hozzáfűzte: egyelőre 10 milliárd euróban (háromezermilliárd forint) állapították meg a hitel felső határát, de ennél alacsonyabb lesz a végleges összeg.

A projekt pontos költségét a műszaki szakemberek tudják megállapítani, de a munka még csak most kezdődik. A szerződéses összeget az árak és az atomerőmű technikai paraméterei alapján kalkulálják ki. A paksi erőmű bővítéséről szóló előszerződésnek három iránya van: a reaktorok megépítése, a fűtőanyag szállítása és a szervizszolgálat – mondta el Szergej Kirijenko.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az új reaktorokkal megduplázódik a paksi atomerőmű jelenlegi, 2 gigawattos teljesítménye. A megállapodást egyedülállónak nevezve rámutatott, hogy a munka több mint 40 százalékát a magyar fél végzi el. "Mintegy 3 milliárd dollárt költ a magyar fél munkahelyek megőrzésére" – mondta Putyin, hozzátéve, hogy csak a költségvetés adóbevételei több mint egymilliárd dollárra rúgnak majd.

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Tervezik Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatását - közölte a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában.

Nem vetett be vegyi fegyvert a saját népe ellen Bassár el-Aszad szíriai elnök, a civilek tömegével végző (április 4-i) támadás provokáció volt - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

 RIA Novosztyi/Mihail Voszkreszenszkij

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a kormány jövő július 1-jére dolgozza ki a 2018 és 2025 közötti időszakra vonatkozó állami fegyverkezési programot.

2020. január 21., kedd, Ágnes