Orbán: Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a határt

Téma: 

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Salzburgban, ahol az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy „ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje”.

 

Szerdán az Európai Bizottság átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy „a tagállamoknál maradhat a védekezés joga” – ismertette a kormányfő. Orbán Viktor úgy fogalmazott, „szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert”. Semmi szükség arra, hogy „helyettünk védjék a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről” – jelentette ki a miniszterelnök.

 MTI  /Daily News Hungary

Mint mondta, emellett kell ma kiállni, és „többen vagyunk mi, akik ezt ellenezzük”. „Egyelőre a papírforma mellettünk van” – tette hozzá. A Brexitet illetően a miniszterelnök kiemelte: Magyarország azok közé tartozik, akik szerint nem kellene megbüntetni a briteket. „Fair Brexitre és jó együttműködésre van szükség Nagy-Britannia és az Európai Unió között a jövőben” – fogalmazott. Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy várakozásai szerint szóba kerül-e a Sargentini-jelentés az ülésen, azt mondta: „azon mindenki csak nevet”.
 
Forrás: MTI
Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Rosta Tibor

Kevés vakcina van Európában, így Magyarországon is – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Nem háríthatják át a fogyasztókra az energiacégek a jövőben a gázlopásából, a mérőórák pontatlanságából és a szivárgásokból adódó veszteségeiket. Az energiahatóság számításai szerint így több mint 10 milliárd forint maradhat évente a fogyasztóknál.

MTI Fotó

Az ország biztonságához a honvédség és a rendőrség összefogása kell, a Fidesz elnöksége pénteken dolgozza ki, hogy ellenzéki támogatás híján milyen megoldást keres majd erre - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2021. május 6., csütörtök, Ivett,Frida