Orbán: Soros olyan lett, mint egy igazi migráns: minden határt átlépett

Téma: 

Orbán Viktor miniszterelnök és Andrej Babis, Csehország miniszterelnöke pénteken este közös sajtótájékoztatót tartott. A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Magyarországgal szemben ilyen durva támadásokat még nem intéztek. A nem magyarok is ritkán támadnak bennünket, nem hogy egy magyar, mint Soros György - mondta Orbán Viktor.

Egy eredményes V4-es megbeszélés és sikeres kétoldalú tárgyalások vannak mögöttünk – kezdte a magyar miniszterelnök. Andrej Babis új színt és új lehetőséget hoz a visegrádi tagállamok együttműködésébe – mondta Orbán Viktor kormányfő. Orbán Viktor szerint nagy szükség volt arra, hogy az európai és azon belül a közép-európai politika új motivációkat, új szemléletmódot kapjon, és “kicsit visszatérjünk a józan ész talajára”.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Olyan számokat látunk a cseh könyvelésben, amely előtt ha magunktól nem emelnénk meg a kalapunkat, az magától leugrana a fejünkről – jellemezte Orbán Viktor a csehek nagyszerű pénzügyi teljesítményét. A mai napon áttekintettük a kétoldalú kapcsolatokat – mondta.

A magyar nép hálás Csehországnak, hogy a migránsválság közepén, határvédelmi erőket küldtek a magyar-szerb határra, besegítve a védelembe – tette hozzá.

A kereskedelmi forgalom a két ország között meghaladta a 8 milliárd eurót, és 12 százalékos növekedést mutatott – hangsúlyozta a kormányfő. Magyarországon számos sikeres cseh társaság működik, és magyar befektetések is vannak Csehországban, emellett pedig hadiipari együttműködés van a két ország között – emelte ki Orbán Viktor.

Arról is beszélt, hogy a nagy európai kérdésekben egyetértés és érdekazonosság áll fenn a két ország között. Majd reményét fejezte ki, hogy Andrej Babis miniszterelnöksége tovább erősíti majd a két ország kapcsolatát.

“Soros György bevándorlóországgá akarja tenni Magyarországot”

A kormányfő elmondta a “Stop Soros” törvény sorsáról a parlamenti frakció fog dönteni. Megjegyezte Magyarországot ilyen durva támadások még nem érték. Nem magyarok is ritkán támadják, nemhogy egy magyar, mint Soros György – tette hozzá Orbán Viktor. A kormányfő szerint a péntek délelőtti kijelentéseivel az amerikai milliárdos hatalmas hazugságokkal debütált a magyar kampányszínpadon. Hiszen egyértelművé tette, hogy részt kíván venni a magyar választásokban.

A konfliktus mozgatórugója, hogy míg Magyarország meg akarja védeni a saját érdekeit, nem akar bevándorlóországgá lenni, meg akarja őrizni a határvédelmét és a kerítését, addig Soros György bevándorlóországgá akar tenni mindenkit, Magyarországot is, és bevándorlókontinenssé tenné Európát, mondta.

“Ezt a harcot meg kell vívnunk” – jelentette ki.

Azt is mondta, hogy Soros György olyanná lett, mint egy igazi migráns: minden határt átlépett.

Magyarország a maga útját járja

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, hogy átolvasva az eddig elkészült ENSZ-dokumentumokat kiderült, hogy világ szinten akarnak elveket és rendezési módokat megfogalmazni a migráció terén. Ezek az elvek számunkra nem fogadhatóak el – szögezte le. Hozzátette, tanulmányozni kell a készülő dokumentumot, és egyeztetni kell az ügyben, mielőtt hazánk meghozza a saját döntését. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a következő kormányülésre részletes előterjesztést kell készítenie a témában, és a V4-es országokkal is sor kerül majd egy konzultációra – tette hozzá.

Babis: A kvóták megosztják Európát

Nagyon jó az együttműködés Magyarország és Csehország között, a két ország sok európai kérdésben is hasonlóan gondolkodik – mondta a cseh ügyvivő miniszterelnök az Országházban. Kiemelte: az Európai Unióban reformokra van szükség, meg kell hallgatni az emberek véleményét.

Andrej Babis, aki a visegrádi országok kormányfőinek találkozójára érkezett Budapestre, az Orbán Viktorral folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón kiemelte: az Európai Unióban reformokra van szükség, meg kell hallgatni az emberek véleményét. Hozzátette, meggyőződése, hogy a ennek a csoportosulásnak nagy a létjogosultsága. Nincs szükség arra, hogy ez a formátum kibővüljön, minden programponthoz találni szövetségeseket – szögezte le.

A kvóták megosztják Európát, nem hatékonyak, és erről hasonlóan vélekedik Magyarország és Csehország, illetve a két másik visegrádi partner – jelentette ki. A cseh ügyvivő miniszterelnök hangsúlyozta: a visegrádi országok álláspontja hasonló Európa jövőjéről, és e tekintetben a migráció kulcskérdés.

Köszönetet mondott Magyarországnak, hogy ebben a kérdésben már példát mutatott, törvényes kereteken belül oldotta meg a problémát, bár sokan kritizálták – mondta.

A migráció kérdésével kapcsolatban Andrej Babis úgy fogalmazott, a kvóták megosztják Európát. A  cseh ügyvivő miniszterelnök szerint a tagországoknak nagyobb hangsúlyt kell kapniuk, hogy még egyszer ne lehessen a kvóták terén leszavazni azt, aki ezt nem akarja. A V4-ek ebben a kérdésben egyet értenek, “közös csónakban evezünk” – mondta.

Közölte: további jó együttműködési lehetőségeket kínál a gyorsvasúthálózat fejlesztése.

Kérdésre válaszolva a cseh ügyvivő miniszterelnök elmondta: szó volt egy regionális fejlesztési bank lehetőségéről, de meggyőződése szerint nem biztos, hogy szükség van erre, inkább konkrét beruházásokhoz kellene összeállítani egy közös pénzügyi tervet. Orbán Viktor hozzátette: cseh kollégája meggyőzte arról, hogy a projektekre kell összpontosítani, így először a projektekkel foglalkoznak, “utána jöhet minden más”.

Ugyancsak kérdésre Andrej Babis közölte: nem beszéltek arról, hogy Magyarország élne vétójogával Lengyelország ügyében.  Feltehetően lesz megoldás a kérdésben – tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta: Magyarország álláspontja szerint “a kettős mércét és az unfair eljárást nem fogadjuk el”, és minden ország, amellyel szemben kettős mércét alkalmaznak, számíthat arra, hogy Magyarország kiáll mellette, így Lengyelország is.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

Minden online tevékenységbe akadálytalanul beleláthat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egy szupertitkos program segítségével, amellyel a szolgálat email-üzeneteket, internetes csevegő fórumok tartalmát és magánszemélyek böngészési előtörténetét is szabadon...

 Kiss Csaba: 27 év alatt az ember sok mindent megél, és helyén kezeli az olyan abszurditásokat is, mint a "románozás"

Kiss Csabával, a Miskolci Nemzeti
Színház igazgatójával készített interjút a Heti Válasz. A frissen kinevezett direktor beszélt az Alföldi-ügyről, miskolci terveiről és arról, milyen az izgalmas színház
A Heti Válasz cikkéből:

MTI/Máthé Zoltán

Az alapjövedelem ellentétes az emberi természettel, az élet teljesen máshogy működik - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorában szerdán.

2021. március 5., péntek, Adorján,Adrián