Orbán: vész- és óvintézkedés a zárolás

Téma: 

A magyar kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában beszélt az Ukrajna felett feltehetően lelőtt maláj gépről, Ukrajna helyzetéről, az Európai Unió kapcsán a bevándorlás és munkaerőpiac összefüggéséről és a magyar felsőoktatásról is.

 

Mozgás van a szomszédban

A miniszterelnök szerint szokatlan, ritka, megdöbbentő és ezért alapos kivizsgálást igényel, hogy lelőhettek egy utasszállító gépet. Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, valószínűleg katonai műveletek eredményeként történt a tragédia. A magyar kormányfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. Orbán Viktor azt mondta, az éjszaka kapott információk alapján valószínűleg lelőtték a gépet, de mindenki hozzátette, hogy ez még nem végleges információ. "Én sem szeretném azt a benyomást kelteni, hogy Magyarország jobban és biztosabban tudja a dolgokat, mint mondjuk az Egyesült Államok elnöke" - jegyezte meg.

Hozzátette: fel kell készülni arra, hogy egy szomszédos ország légterében, valószínűleg katonai műveletek eredményeként ártatlan emberek tucatjai haltak meg. A miniszterelnök szerint Kárpátalján már érzékelhető számban gyűltek össze menekültek Ukrajna keleti részéből. Mozgás van a szomszédban, ami az ott élő magyar közösséget és a szomszédság okán Magyarországot is érinti - fogalmazott.

 

Az ukrán válság elhúzódik

 

A kormányfő azt mondta, fel kell készülni arra is, hogy a helyzet nem oldódik meg a következő egy-két hónapban, hanem tartós marad a következő években. Az EU-csúcson is napirenden volt az ukrán kérdés, és az EU vezetői tudatában vannak annak, hogy rendkívül súlyos az ügy - mondta. Nem csupán arról van szó, hogy Kelet-Ukrajnában szakadár katonai akciócsoportok működnek, amelyek tevékenységét az ukrán állam nem tudja meghiúsítani, nem is csupán arról, hogy ezek a szakadár csoportok nyilvánvaló kapcsolatban állnak Oroszországgal, hanem arról is, hogy nem látható még az új, stabil, demokratikus ukrán állam.

 

 

Orbán Viktor közölte, jelenleg az ukrán gazdaság nem képes az országot saját lábára állítani, ezért "félelmetes nagyságrendű" külföldi pénzekre szorul. Szerinte ősszel komoly humanitárius kérdések is felmerülnek majd Ukrajnában. A kormányfő szerint kevés szó esik arról, hogy tényleges segítséget Ukrajnának egy-két állam nyújt csak, és ezek közül is kiemelkedik Magyarország. Ukrajna ugyanis elsősorban Magyarországtól, másodsorban Lengyelországtól kap gázt - tette hozzá.

 

 

title]

 
 
Vész- és óvintézkedés a zárolás 
 
 
Orbán Viktor vész- és óvintézkedésként indokoltnak a kormányzati kiadásokat érintő 110 milliárd forintos zárolást. A kormányfő azt mondta: az intézkedésre Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tett javaslatot, mert, bár tartani fogják a költségvetési hiányt, de a tervezett szint "szélén", három százalék körül lesz a deficit. Ilyenkor az a helyes, ha egyértelművé teszik "ország-világ számára", hogy a magyar kormány mindenképpen tartani fogja a hiányt.
 
 
Ennek azért van jelentősége, mert Magyarországnak folyamatosan hiteleket kell felvennie lejáró adósságai finanszírozására, és nem mindegy, hogy azokhoz milyen feltételekkel jut.
 
A kamat mértékét befolyásolja, hogy a hitelezők stabilnak látják-e a költségvetést - tette hozzá a miniszterelnök. "Szerintem a zárolások nem szükségesek, azonban vész- és óvintézkedésként indokoltak voltak" - fogalmazott Orbán Viktor.
 
 
A kérdésre, fáj-e, hogy le kellett állítani stadionépítéseket, a kormányfő úgy válaszolt, szerencsére nem kellett leállítani. Kifejtette, a zárolás számos olyan tételt tartalmaz, amit egyébként sem tudtak volna kifizetni, például a sportberuházások egy részét a tervezések elhúzódása miatt idén nem fizetik ki, az átcsúszik a következő évre.
 
A háziorvosokat kell megerősíteni
 
 
A miniszterelnök a 180 percben beszélt arról is, hogy az egyetemekre kinevezendő kancellárok egy része már megvan, kivétel nélkül elismert gazdasági szakemberek. Magyarországon az egyetemek gazdaságilag rendkívül rossz bőrben vannak. Néhányat már átvilágítottak, és most el kellett rendelni az összes átvilágítását.
 
 
Eladósodtak, a gazdálkodásuk sok tekintetben nem ésszerű, hosszabb távon fenntarthatatlan pénzügyi feltételek között működnek - sorolta a problémákat. Az egészségüggyel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, szeretnék elkerülni, hogy a kórházakban a pluszszolgáltatások fizetősek legyenek.
 
 
 
Vannak területek, a szépészeti beavatkozások, ahol ezen lehet gondolkodni - jegyezte meg. A politikus úgy látja, hogy a háziorvosi rendszer nem elég erős, és ha a kórházak bajait akarják megoldani, akkor a háziorvosokat kell megerősíteni, akik pénzügyileg is nehéz körülmények között dolgoznak.
 
 
 
 
title]

 

 

A bevándorlás rossz dolog

 

Orbán Viktor az interjúban beszélt arról is, nem tart attól, hogy nehézkes lesz az együttműködés az Európai Bizottság frissen megválasztott elnökével. Jean-Claude Juncker programjáról azt mondta, a tíz pont egy részével egyetértenek, a másik részéről pedig párbeszédet folytatnának.

 

Utóbbiak között említette a bevándorlást, amelyről szerinte az EU-ban azt gondolják, jó dolog. A miniszterelnök kijelentette, a bevándorlás rossz dolog, be kell fogadni a politikai üldözötteket, de azokat, akik gazdasági nehézségek miatt hagynák el otthonukat úgy kell segíteni, hogy otthon tudjanak maradni.

 

Vitatta a bevándorlás melletti azon érvet, hogy Európának munkaerőre van szüksége. Orbán Viktor szerint Európának saját munkanélkülijeit kellene mozgósítania, a bevándorlóknak adott pénzből számukra - ideértve a lassan tízmilliós európai cigányságot is - kellene meghirdetni oktatási programokat. "Ha már munkaerő-tartalékról beszélünk, akkor rájuk kell gondolnunk, és nem mondjuk az Afrikából érkező menekültekre" - fogalmazott. Orbán Viktor azt mondta, abban maradtak Junckerrel, hogy mielőtt az új bizottság megkezdi munkáját, lesz egy találkozójuk, amelyen számba veszik az EU és Magyarország közötti vitákat.

 

Ezek közé sorolta a földtörvényt, a devizahitelesek ügyét, az olcsó energiát, a rezsicsökkentés kérdését, valamint a multikat és a bankokat terhelő adókat.

 

Megjegyezte: megválasztása után telefonon gratulált Junckernek, akivel régi, jó személyes viszonyban vannak, ez azonban elválasztandó attól a kérdéstől, miként képzelik Európa jövőjét.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Tiszacsege-Ároktő

Az elmúlt 24 órában jelentős csapadékmennyiség nem hullott a Duna magyarországi vízgyűjtő területén. A felső vízgyűjtőkön lehulló maximálisan 10 mm-nyi csapadékból újabb számottevő árhullám nem várható a hazai Duna szakaszokon.

Új korszakot nyitva az ősi alma máter 279., a miskolci campus 64. tanévét kezdte a Miskolci Egyetem a szeptember 6-án, pénteken tartott ünnepi nyilvános egyetemi szenátusülésen. Ezen a rendezvényen már az egyetem új rektora, Prof. Dr.

MTI/AP/PA/Peter Byrne

Az Iszlám Állam jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként, a dzsihadista szervezett közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videofelvételt - közölte az Akbar Irak internetes portál.

2020. május 29., péntek, Magdolna