Orbán Viktor az osztrák államfővel tárgyalt

Téma: 

Gazdasági kérdésekről és a Nyugat-Balkán stabilitásáról is tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Alexander van der Bellen osztrák köztársasági elnök az Országházban - tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A megbeszélésen kiemelték a magyar-osztrák jószomszédi kapcsolatok fontosságát, és a két ország gazdasági együttműködésének továbbfejlesztéséről is egyeztettek. Ausztria Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere, osztrák cégek pedig csaknem 80 ezer magyar embernek adnak munkát – hangzott el a találkozón.

MTI Fotó Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Orbán Viktor miniszterelnök és Alexander van der Bellen külön hangsúlyozták a Nyugat-Balkán stabilitásának fontosságát, ennek érdekében továbbra is együtt fognak működni – tájékoztatott a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Határon átnyúló együttműködési lehetőségeket rejt az e-mobilitás

Határon átnyúló együttműködési lehetőségeket rejt az e-mobilitás – mondta Alexander van der Bellen osztrák köztársasági elnök felszólalásában a témáról rendezett keddi budapesti fórumon. Az Osztrák-magyar gazdasági fórumon kifejtette: az európai uniós tagság megfelelő keretet nyújt ahhoz, hogy a két ország közösen nézzen szembe az előttük álló politikai, gazdasági és környezetvédelmi kihívásokkal. Hozzátette, “a klímaváltozás és a gazdaság területén Magyarország és Ausztria továbbra is nagyon egy irányba húz”.

Elmondta, Ausztriában azért is fontos az elektronikus járművek jövője, mert a széndioxid kibocsátás jelentős hányadáért nem az ipar, hanem a közúti közlekedés felelős; majd “komoly jelzésnek” nevezte, hogy vonattal érkezett budapesti látogatására. A két ország kapcsolatáról elmondta, fontos a kiszámítható környezetet, amelyben semmi nem veszélyezteti a termelést. Megfogalmazása szerint a Magyarországon működő és legalább 70-80 ezer embert foglalkoztató osztrák cégek “jó munkáltatók, hosszú távon gondolkodnak”.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: Ausztria Magyarország második számú kereskedelmi partnere, a forgalom értéke évi 10 milliárd euró, az idei első negyedévben az import 5,6, az export 8,8 százalékkal bővült. Ez a dinamika fenntartható – jelentette ki. Az államtitkár örömtelinek nevezte, hogy az osztrák vállalatok – amelyek a negyedik legnagyobb befektetőnek számítanak Magyarországon – nem csupán az olcsóbb munkaerő miatt jöttek ide.

Az elektromobilitásól elmondta, a magyar-osztrák-szlovén együttműködés eredményeként a világ egyik legfejlettebb gépjármű-tesztpályája épülhet meg Zalaegerszegen. Az államtitkár emlékeztetett, kormányrendelet szól arról, hogy 2019 elejére 3500-4000 töltőállomásnak kell szolgálnia országszerte az elektromos hajtású járműveket, reményének adva hangot, hogy ez a meghajtási mód “1-2 év múlva már egy hétköznapi dolog lesz”.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a konferencián arról beszélt: 2354 zöld rendszámos autót tartanak nyilván a magyar hatóságok, de a cél az, hogy számuk 2020-ra a 30 ezerhez közelítsen.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Február 18-án, vasárnap tartja szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Levélben gratulált Volodimir Zelenszkijnek, Ukrajna megválasztott elnökének Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden reggel.

2019. július 20., szombat, Illés