Orbán Viktor: Komoly veszéllyel kell szembenézni

Téma: 

Kevesebb bürokráciára van szükség és a nemzeti parlamentek szerepét meg kell erősíteni, és a „lopakodó brüsszeli magatartásnak” véget kell vetni - ezt kérték a britek - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök az Országgyűlésben napirend előtt. arról is beszélt, hogy a kormány szerdai ülésén alakítja ki az álláspontját arról, hogyan verje vissza a kötelező betelepítési kvótarendszerről szóló brüsszeli tervet.

A britek nem kevesebbet indítványoztak a pénteken zárult uniós csúcson, mint hogy alaposan reformáljuk meg az Európai Uniót, ha lehet szerződésmódosítás nélkül. Nem csak egy népszavazásról van szó - mondta Orbán Viktor.Versenyképesebbé kell tenni az EU-t, kevesebb bürokráciára van szükség és a nemzeti parlamentek szerepét meg kell erősíteni, és a „lopakodó brüsszeli magatartásnak” véget kell vetni - ezt kérték a britek. Ezeket elfogadtuk - mutatott rá.Sikerült megvédeni, hogy a Nagy-Britanniában járulékot fizetők szociális ellátását ne érintsék - fejtette ki a kormányfő, jelezve, az igazi vita a járulékot nem fizető harmadik országbeliek ellátása körül volt.Ezeket sem lehet elvenni, csak megfelelő indoklás és külön döntés után egy ideig felfüggeszteni - ismertette, kijelentve: azokat a juttatásokat is sikerült megvédeni, amiért egyébként járulék alapon nem fizettek az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalók. A miniszterelnök fontos eredménynek nevezte, hogy a tervezett módosítások nem vonatkoznak az ingázókra.

MTI Fotó Kovács TamásÖsszefogással sikerült csak Az eredményeket Magyarország egyedül nem lett volna képes elérni, az kellett, hogy Szlovákia, Csehország és Lengyelország végig közös álláspontot képviseljen - hívta fel a figyelmet.Az Egyesült Királyság polgárain most a sor, hogy az Európai Unió tagjai kívánnak-e maradni, ez csak az ő döntésük. Magyarország megtiszteltetésnek érzi, hogy egy olyan nagy országgal, mint Nagy-Britannia, egy közösségben lehet. Remélhetőleg ez így is marad - emelte ki.Elfogadták a magyar döntést A kormányfő elmondta azt is, az uniós csúcs migrációs tekintetben legfontosabb döntése az volt, hogy elfogadták a magyar döntést. Ebben az első feladat, hogy a migránsokat meg kell állítani. A csúcson világossá tették, hogy a határokat meg kell erősíteni és Schengent mindenkinek be kell tartania.Szerinte ott tartunk, ahol egy éve kellene tartanunk. Az Európai Unió azokat az elveket fogadta el, amelyeket a magyar kormány eddig is képviselt. Ebből az következik, hogy ha mindenki úgy cselekszik, ahogy ígérte, a déli határunk védelme könnyebb lesz - állapította meg.Nem kérünk a kvótából Szerinte 2016-ban nagyon komoly veszéllyel kell szembenéznünk. A migrációval foglalkozó márciusi EU-csúcs előrehozása jól mutatja a helyzet súlyosságát, és a V4-ek óriási nyomás alá kerültek.A tét, hogy a miniszterelnökök áldásukat adják-e egy olyan kötelező betelepítési kvótarendszerre, amely beépülve az uniós jogrendbe, folyamatosan, mintegy menekültügyi mechanizmusként, állandóan beszállítaná Magyarországra azokat a migránsokat, akiket Magyarország nem akar beengedni és a déli határoknál fel is tartóztat.Magyarország sem a korábbi egyedi kvótákat, sem az állandó, folyamatos, beláthatatlan nagyságrendű befogadást nem fogadja el - nyomatékosította.A magyar kormány szerdai ülésén értékeli ezt a helyzetet, és alakítja ki az álláspontját arról, hogy hogyan kísérelje meg visszaverni azt a "brüsszeli kísérletet, hogy egy brüsszeli szabályrendszer segítségével, folyamatosan, éveken keresztül, beláthatatlan nagyságrendben olyanokat költöztessenek, telepítsenek be Magyarországra, akikkel nem kívánunk együtt élni" - közölte Orbán Viktor.Forrás: hirado.huKép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Orbán Viktor kormányfő május 13-i washingtoni munkalátogatásának komoly jelentősége lesz, amelynek során Donald Trump amerikai elnök fogadja őt – jelentette ki csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Erőteljes kormányzati támogatásra van szükség a gazdaság újraindításához – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a győri Audi-gyárban, ahol hétfőtől a motor– és járműgyártás ismét a megszokott munkarendben folyik.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A kormányfő a brókerügy tapasztalatai mellett a pénteki 180 percben beszélt a tapolcai választásról, a készülő 2016-os költségvetésről, a szakképzés átalakításáról és az ukrajnai helyzetről is.

 

hirado.hu

Nyugodt és higgadt védekezésre van szükség a koronavírus járvány második hullámában mondta Orbán Viktor a közmédiának adott exkluzív interjújában.

2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert