Orbán Viktor: Minden változtatás kockázatot jelentene

Téma: 

Jelenleg jól van beállítva a koronavírus-járvány elleni védekezés szintje, és minden változtatás kockázatot jelentene, ezért ne kockáztassunk, minden maradjon úgy, ahogy van – mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.Ha tartjuk az eddigi életstílust, akkor nem lesz baj

Az operatív törzs továbbra is ülésezik. Minden kedden javaslatot tesznek a kormánynak, amiről az szerdán dönt, és péntekenként teszi közzé a hatályos rendeleteket – mondta Orbán Viktor.

MTI Fotó Mohai Balázs

Hozzátette, a környező országokban romlik a helyzet. A magyar védekezés bevált, ha tartjuk az eddigi életstílust, akkor nem lesz baj. Aki külföldre utazik, a zöld országokat válassza, egyébként bajt hozhat az itthoniakra – tanácsolta.

Ma Magyarországon minden van, amire szükség van egy járványveszély alatt. A magyar egészségügyi rendszerről kiderült, hogy Európában szinte a legjobban teljesített – emelte ki. Azt is elmondta, az egészségügyi ipar is fejlett az országban, most

már a lélegeztetőgépeket, maszkokat az országban gyártják le,

annyit, amennyire szükség van.

A nemzeti konzultáció azért is fontos, hogy egy esetleges második hullámnak úgy vágjanak neki, hogy egység, egyetértés van a döntéshozás és a társadalom között – hívta fel a figyelmet.

El kell kerülni minden kockázatot

Fontos, hogy a szüleink, nagyszüleink iránti szeretetet az odafigyeléssel, a szabályok betartásával fejezzük ki – mondta. Ne kockáztassunk! Ez sok család számára jelent anyagi kiesést, de ezt most meg kell tenni az idősek, embertársaink védelme érdekében.

A könnyűzenészek támogatását is célul tűzte ki a kormány a szerdai kormányülésen, így több mint ötmilliárd forintot különített el erre a célra. A Magyar Turisztikai Ügynökség garázskoncerteket szervez, és ezzel is támogatják őket. A garázskoncerteket rögzítik, és azokat majd a média egy későbbi időpontban leadhatja.

A cigány zenészek megsegítésére is elkülönítettek egy nagyobb összeget – mondta.

A gazdasági előrelépésekért a kanyarban kell előzni

Ugyan megtört a lendület a foglalkoztatásban a járvány idején, de nem olyan mértékben mint más országban. Ezt a törést sikerült korrigálni. Nagy vállalás volt a kormány részéről, hogy annyi munkahelyet fogunk teremteni, mint amennyit a járvány tönkretett. Ilyen vállalást egyetlen európai ország sem tett – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, még pár hét, és a kormány kijelentheti, sikerült megvalósítani a vállalását, annyi munkahelyet teremtett, amennyit a járvány tönkretett.

Matolcsy Györggyel folyamatosan tárgyalnak az európai gazdaság helyzetéről, és a jegybankelnök

azt tanácsolta a kormányfőnek, hogy ne érje be a sikeres gazdaságok tapasztalatainak átvételével,

találjon ki speciális intézkedéseket. Ahogy fogalmazott: a kanyarban kell előzni.

A legfontosabb eltérés, specifikum, hogy a magyar kormány nagy összegeket, szabályváltoztatásokat eszközölt a beruházások területén. Ennek következtében 2021-ben egy olyan „beruházási bumm” mutatkozik majd a magyar gazdaságban, amire régen volt példa, így sokkal jobb állapotban fog kijönni az ország a járványból, mint ahogy belecsöppent – mondta a kormányfő.

Egy másik specifikuma az intézkedéseknek, hogy rövid határidőt szabtak a beruházásokra – tette hozzá.

Szépíteni is kell még az országot

Magyarország a világ egyik legszebb országa – fogalmazott Orbán Viktor.

Európa kulturális fővárosa 2023-ban Veszprém lesz,

így ez egy lehetőség arra, hogy megmutassuk ezt a gyönyörű országot. Éppen ezért nagyvonalúságában, régiségében kell bemutatni azt. Erre pedig Veszprém alkalmas, viszont egy-két szépítésre azért szükség van. Az egyházi emlékek megóvására és turisztikai attrakcióvá tételére nagy összeget különítettek el – tette hozzá.

A kommunizmus okozta hátrányt le tudjuk dolgozni

Bár a magyar nyelv úgy rögzítette, az uniótól pénzt kapunk. De ez nem igaz. Az uniós forrásokra úgy kell gondolni, hogy vállaljuk, hogy negyvenévnyi kommunizmus után, a nyugati vállalatok beruházhatnak hozzánk, itt elkölthetik a pénzüket, hogy a kommunizmus okozta hátrányt le tudjuk dolgozni.

Ezzel mindkét fél jól jár, hiszen

a nyugatiak által létrehozott beruházásokat élvezhetik a magyarok is,

a beruházásokat a magyarok építik meg, valósítják meg, tehát munkát teremtenek ezzel is. A nyugati vállalatok számára meg a profit az profit – közölte.

Magyarország a nyugati áruk védővámok nélküli behozataláért és beruházásokért cserébe elvárja a létrejövő profit egy méltányos részének visszajuttatását, mert „az a mienk, azért mi dolgoztunk meg”. A versenyfeltételek egyenlőtlenek voltak, ezért „jár nekünk valamifajta esélyegyenlőséget teremtő pénzügyi visszatérítés” – emelte ki Orbán Viktor.

Forrás: MTI, hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI Fotó Mohai Balázs

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Az „európai egyesült államok” létrejötte azt jelentené, hogy „nekünk egy bevándorlókontinensünk lesz” bevándorlóországgá tett Magyarországgal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián, az Igazságügyi zsebtörvénytár című kiadvány...

MTI Fotó: Máthé Zoltán

"Természetesen nem elfogadott, de tény az, hogy alapvetően minden terrorista migráns" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Politico brüsszeli hírportálnak adott interjújában.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök elmondta, hogy nem szabad lefutottnak tekinteni a most vasárnapi választást, ezért arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy menjenek el választani, és „válasszák meg a magyarokat”.

2020. szeptember 26., szombat, Jusztina