Orosz cégeket is meghívtak a metrófelújítási tenderekre

Téma: 

Meghívta az orosz vállalatokat a budapesti 3-as metró további korszerűsítésére kiírt és jövőbeni magyar állami tenderekre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - közölte honlapján az orosz ipari és közlekedési tárca.

Szijjártó ezt hétfőn jelentette be, amikor Moszkvában találkozott Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel. A tájékoztatás szerint a magyar tárcavezető jelezte, hogy eddig a 3-as metró déli szakaszán elvégzendő munkálatokra írtak ki állami pályázatot. Szijjártó szerint hamarosan biztonságtechnikai tendert, valamint az északi és a déli szakasz korszerűsítésére vonatkozó pályázatot fognak kiírni, amelyre minden érdeklődő orosz céget szívesen látnak.

MTI/EPA/Szergej Csirikov

Az orosz minisztérium közleménye szerint a két tárcavezető egyebek között a járműipari gépgyártás, a gyógyszeripar, a polgári légiközlekedés és a haditechnika területén való együttműködésről folytatott eszmecserét. Szijjártó Péter elmondta, hogy a budapesti metrónak az orosz Metrovagonmas nyrt. által felújított szerelvényei sikeresen vizsgáztak és megkapták az EU üzemeltetési típusengedélyét, amit más uniós országokban is fel lehet majd használni.

A tárgyaláson Manturov Vlagyimir Putyin elnökhöz és az orosz kormány több más tagjához hasonlóan részvétét fejezte ki az észak-olaszországi magyar buszbaleset miatt.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Kapcsolódó cikkeink

Egy orosz harci repülőgép befogott egy amerikai felderítőgépet, amely megközelítette az orosz partokat - közölték amerikai illetékesek és az orosz védelmi minisztérium.

 

A Reuters brit hírügynökség a hírt kommentálva megjegyezte, nem szokatlan, hogy orosz hadihajók tartózkodnak a La Manche csatornában.

Önjáró tüzérségi löveg – képünk illusztráció (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Kétszer is tüzérségi lövedékkel vették célba szerdán a damaszkuszi orosz nagykövetséget - jelentette be az orosz külügyminisztérium, amely áldozatokról nem adott hírt.

2021. január 23., szombat, Zelma,Rajmund