Országos aszályhelyzetet hirdetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

Téma: 

Kárenyhítő juttatást kaphatnak azok a gazdák, akik a szárazság miatt szenvedtek el károkat. A kárenyhítő juttatási igénylést november 30-ig kell benyújtani.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdai közleményében emlékeztet arra, hogy idéntől aszálykár után akkor fizethető kárenyhítő juttatás, ha a termelő az aszálykárt bejelenti a területileg illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósághoz, igazolja az aszálykárt és a hozamcsökkenést, valamint ha a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig maradéktalanul megfizeti.
A támogatás további feltétele, hogy az adott termelő hozamérték-csökkenése üzemi szinten mérve meghaladja a 30 százalékot. A közlemény szerint az új kockázatkezelési rendszerben a kockázati közösség tagjai azok a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak minősülő mezőgazdasági termelők, akik egységes támogatási kérelmen jelezték csatlakozási szándékukat, vagy, a termesztésre szolgáló terület nagysága az ültetvényeknél meghaladja az egy hektárt, szántóföldi zöldség termesztésénél az 5 hektárt, vagy egyéb szántóföldi kultúrák termesztésénél a 10 hektárt. Az új kockázatkezelési rendszernek a VM közleménye szerint mintegy 74.000 termelő a tagja és a 2013 elején kifizethető kárenyhítő juttatás várhatóan 8,3 milliárd forint lesz. A kárenyhítő juttatás teljes összegére azok a termelők jogosultak, akik az üzemi szintű referenciahozam-értékének legalább felére mezőgazdasági biztosítást kötöttek. Ennek hiányában az európai uniós szabályok alapján a gazdálkodók csak az egyébként járó kárenyhítő juttatás felére jogosultak.

Kapcsolódó cikkeink

A vidékfejlesztési miniszter 2012. november 1-től 2013. október 31-ig terjedő kárenyhítési év vonatkozásában az egész ország területére az Edelényi, a Szikszói, a Csurgói, a Lenti, a Letenyei és a Nagykanizsai kistérség kivételével aszályt hirdetett ki.

A károk felmérése még tart, a magyar kormány azonban már lépett - mondta Fazekas Sándor.

Lépfene - Fazekas: a tiszafüredi fertőzés nem politikai, hanem büntetőügy

Tiszafüreden illegális állatvágás történt, ez nem politikai ügy, hanem büntetőügy - jelentette ki Fazekas Sándor az MTI-nek szombaton. A földművelésügyi miniszter kiemelte: a törvény teljes szigorával kell eljárni az ügyben.

 

Három éve nő a magyar mezőgazdaság termelési értéke, 2011-ben 2168 milliárd forintot, 2012-ben pedig, az aszály ellenére 2229 milliárd forintot ért el - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden a Nógrád megyei Karancslapujtőn tartott gazdafórumon.

2019. december 10., kedd, Judit