Ötpárti nyilatkozat a kívánt gyerekekért: család és karrier

Téma: 

A kívánt gyermekek megszületéséért jött létre nyilatkozat mind az öt parlamenti párt támogatásával a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezésére - jelentette be Székely András, a mozgalom vezetője Budapesten, az Országházban. A hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentum, amelyet az öt párt frakcióvezetője írt alá, kimondja: "alapvető célkitűzésünk, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyben azok a fiatalok, akik több gyermeket szeretnének, mint ahányat vállalnak - biztonsággal alapíthassanak családot, miközben karrierjüket is építhetik". "Ezért vállaljuk, hogy kormányon és ellenzéki szerepben is támogatjuk a népesség növelését célzó javaslatokat" - áll a január 8-án kelt dokumentumban.

A nyilatkozatban az is olvasható, hogy az aláírók támogatják "a gyermekvállalást ösztönző adórendszert, a fiatalok lakhatási problémáinak megoldását". Az aláírók elismerik, hogy alapvető cél a kisgyermekes szülőket, elsősorban "az édesanyákat érintő negatív diszkrimináció felszámolása, a munkahelyek megteremtése a fiatal szülők számára, a gyerekvállalást támogató gazdasági és társadalmi környezet létrehozása". Rónaszékiné Keresztes Monika (Fidesz), az Országgyűlés szociális bizottsága népesedéspolitikai albizottságának elnöke, a mozgalom támogatója a nyilatkozatról szólva hangsúlyozta: "ebben, a hazánk jövőjét érintő életfontosságú kérdésben, legalább egy aláírás erejéig megnyilvánuló, közös akarat jött létre".

A tavaly elhunyt Kopp Mária pszichológus, a mozgalom alapítója kutatásai nyomán kiderült, hogy "az érző emberi élethez kevés a puszta racionalitás, hit, remény és szeretet nélkül nincs társadalmi felemelkedés sem" - mondta kormánypárti képviselő, hozzátéve: "ezért a hit nem a vallásban rejlik csupán, hanem nemzetgazdasági tényező". Székely András arról beszélt, a kutatások azt mutatják, hogy a magyar fiatalok jóval több gyermeket szeretnének, mint amennyi megszületik. A mozgalom célja, hogy a társadalmi közbeszédet abba az irányba módosítsa, hogy a gyermekvállalás ne a negatív, hanem kifejezett pozitív gondolatokhoz kötődjön, így elősegítse a kívánt, tervezett gyermekek megszületését - mondta. Hozzátette: amikor valaki a gyermekvállaláson gondolkodik, akkor ne rögtön a nehézségek jussanak eszébe.

Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese azt mondta: a 2002-es Hungarostudy (a lakosság testi-lelki egészségi állapotát kutató) vizsgálat szerint a 45 év alatti szülők 24 százaléka három vagy több gyermeket szeretne, és 61 százalékuk legalább kettőt. Ehhez képest a kívánt gyerekeknek körülbelül a fele születik meg Magyarországon. Szerinte akkor születnek meg a kívánt gyermekek, ha szülők függetleníteni tudják magukat a külső ideológiáktól, az elvárásoktól, és ki tudják alakítani személyes értékeiket, világukat.

Bagdy Emőke pszichológus elmondta, az a férfi, aki gyermeket nemzett, nemcsak a nemzet tagjait szaporítja, hanem férfiasságával is sokkal teljesebbnek érzi magát. Közölte, Carl Gustav Jung pszichológus szerint a nő "nembeli lényege", hogy egyedül a nők képesek a gyermek kihordására és világra hozására. Azt mondta, hogy "az úgynevezett boldogság-teljesség férfi és nő párkapcsolatában keresendő".

www.hiado.hu

Kapcsolódó cikkeink

KKM

A szerdán Marrákesben elfogadott politikai nyilatkozat szélsőségesen bevándorláspárti, ellentétes Magyarország érdekeivel, ezért a dokumentumot Magyarország nem fogadta el – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon az MTI-nek.

Az általános szabálytól eltérően az alapítvány, a közalapítvány, az egyesület, a köztestület, az egyház, a lakásszövetkezet, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, a közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmény, az európai területi együttműködési...

Nyilatkozatot adtak ki a közlekedés finanszírozásáról a Nemzetközi Közlekedési Fórum éves csúcstalálkozóján a tagországok szakminisztériumainak vezetői 2013. május 23-án, Lipcsében.

MTI Fotó: Kovács Tamás

A bevándorláspárti politika elleni nyilatkozatot fogadtak el a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusán a küldöttek.

2020. január 21., kedd, Ágnes