Paksi bővítés: 8-9 ezer embernek is munkát adhat

Téma: 

A bővítés nem jelenti azt, hogy a megújuló vagy a fosszilis energiaforrások eltűnnek a magyar energiaszerkezetből.

Akár 8-9 ezer embernek is munkát adhat Magyarországon a Paksi Atomerőmű bővítése - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Varga Mihály beszélt arról is, hogy az orosz fél a fejlesztés 40 százalékával köteles lesz magyar vállalkozásokat megbízni, a beruházás így a gazdaság teljesítményét körülbelül egy százalékkal növeli.

Csaknem fél évszázada, 1966-ban született meg a döntés a Paksi Atomerőmű építéséről. A kivitelezés 1974-ben kezdődött, az építkezésen csúcsidőszakban több mint 10 ezer ember dolgozott. A munkások napi ezer köbméter betont, összesen pedig több tízezer tonna rozsdamentes acélt és több ezer kilométer kábelt építettek be az erőmű szerkezetébe.A Paksi Atomerőmű egyes blokkját 1983-ban adták át, ezt 1987-ig még másik három követte. Jelenleg ezek biztosítják Magyarország energiaellátásának 40 százalékát. A most működő négy reaktorból kettőt valószínűleg a következő évtizedekben le kell állítani, ezért szükség van az erőmű bővítésére.A Híradónak nyilatkozó paksiak többsége azt mondja, a bővítéstől új munkahelyekre számítanak a városban. A Paksi Atomerőmű a térség legnagyobb foglalkoztatója: több mint 2500 munkavállalója van, a beszállítóival együtt pedig több tízezer embernek ad megélhetést.Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, a megállapodás része az is, hogy a munkák 40 százalékát magyar beszállítók végzik majd. Így a beruházás összköltségéből 3-4 milliárd euró hazai vállalkozásokhoz kerül. "Egy jelentős támogatást kap ezen a beruházáson keresztül a magyar gazdaság is. Számításaink szerint 8-9 ezer fő foglalkoztatása fog pluszban megvalósulni már a beruházás során. A gazdaság teljesítményét ez körülbelül egy százalékkal növeli majd, már magának a beruházásnak is a végrehajtása, kivitelezése" – mondta Varga Mihály, miniszter.

Varga Mihály hozzátette: a bővítés nem jelenti azt, hogy a megújuló vagy a fosszilis energiaforrások eltűnnek a magyar energiaszerkezetből. A Paksi Atomerőmű ugyanis az új blokkokkal is csak az ország szükségleteinek 50-60 százalékát fedezi majd.

Támadják az ellenzéki pártok az energetikai együttműködéstA pártok azt mondják, hogy a kormány felhatalmazás nélkül, titokban írt alá egy Magyarország jövőjét hosszú távon befolyásoló megállapodást. Ezért az MSZP és PM népszavazást tartana a paksi erőmű bővítéséről, a DK és az LMP parlamenti vitanapot kezdeményez a döntés hátterének kivizsgálására. A Fidesz szerint a döntés nem volt titkos, arról már decemberben tájékoztatták az országgyűlési képviselőket, ráadásul, a kormányt most támadó baloldali politikusok 2008-ban maguk is a bővítés mellett érveltek.Kedden egyezett meg Vlagyamir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor Moszkvában arról, hogy orosz segítséggel bővíti Magyarország a paksi atomerőművet. A megállapodást szinte az összes ellenzéki párt támadta.Az LMP szerint a kedden aláírt szerződéssel nemcsak a Fideszt, de Magyarországot is Moszkvából fogják irányítani. A párt társelnöke, Szél Bernadett ezért a megállapodás teljes szövegének nyilvánosságra hozatalát sürgeti. „Tegnap Moszkvában olyan döntések születtek, amelyek Magyarország szuverenitását, függetlenségét veszélyeztetik” – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A Demokratikus Koalíció bejelentette: rendkívüli parlamenti vitanapot kezdeményez a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről, a PM pedig népszavazást tartana erről.

Az MSZP elnöke, egy 2008-as Orbán-beszédet játszott le a sajtónak, amelyben a Fidesz elnöke azt tette szóvá, hogy hosszú távra titkosított szerződést köt Oroszországgal az energia kérdésében az akkori kormány. Mesterházy Attila szerint, a miniszterelnök saját korábbi véleményének mondott ellent kedden, amikor egyedül, társadalmi és országgyűlési felhatalmazás nélkül, száz évre eldöntötte Magyarország energiapolitikáját a keddi szerződéssel. Ezért a szocialisták népszavazást írnának ki a bővítésről és felülvizsgálnák a megállapodást is. "Tessék nyilvánosságra hozni, ezeket a szerződéseket, tessék beszámolni a magyar parlamentnek, hogy mi miért történik és ne hazudjon a magyar választópolgároknak, hogy ettől olcsóbb lesz az energia, meg neki van rá jogi felhatalmazása, meg erről már döntött a parlament, mert kérem ezek mind tételesen hazug állítások, mindegyik" – mondta Mesterházy Attila.Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is egy felvétellel érkezett és emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés döntését még 2008-ban Gyurcsány Ferenc és kormánya kérte a paksi bővítéséről. A fideszes politikus közölte: 2009-ben még a baloldali politikusok is szükségesnek tartották a bővítést, amelyet az Országgyűlés - köztük az MSZP képviselői így Mesterházy Attila is - megszavaztak."Nekünk ez volt az álláspontunk 2009-ben is, akkor még ez volt a szocialisták álláspontja. Mesterházy Attila álláspontja, Bajnai Gordon álláspontja és Gyurcsány Ferenc álláspontja is. Mesterházy Attilát arra szeretném kéri, hogy ne Gyurcsányosodjon. ne tegye azt, hogy egyébként a politikai céljai érdekében egészen mást csinál, mint amit egyébként 2009-ben, vagy éppen 2010-ben tett" – nyilatkozta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.Az LMP-s Csiba Katalin is ott volt a sajtótájékoztatón, és a bővítéshez szükséges orosz államközi hitelről is kérdezett. Rogán Antal ezzel kapcsolatban azt mondta: minden kormány hitelből tervezte az erőmű megújítását. Hozzátette: a blokkok építése megtérülő beruházás, nyereséget termel, amelyből a hitelt vissza lehet fizetni. Rogán Antal azt is elmondta, hogy az államközi szerződés részleteit az Országgyűlés elé kerülő dokumentumból minden képviselő megismerheti.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Célba ért a kormányzati támogatás: már mintegy kétszázezer embernek segítettek a munkahelyvédelmi és a munkahelyteremtő bértámogatásokkal – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára pénteken Hajdúszoboszlón, mielőtt...

MTI Fotó Kovács Tamás

Szerdán kevéssel dél előtt 100 megawattnál nagyobb teljesítménycsökkenést okozó műszaki hiba történt a paksi atomerőmű 1.

A nemzeti vasúttársaság hétfőtől megkezdte az idei közfoglalkoztatási programban alkalmazott munkavállalók ütemezett felvételét.

WikiLeaks-A szocialisták is az oroszokkal bővítettek volna a Paksi erőművet

A szocialisták is az oroszokkal bővítették volna a Paksi Atomerőművet a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok szerint – írja a Magyar Nemzet.

2020. július 6., hétfő, Csaba