Palkovics: A munka védelme a gazdasági akcióterv legfontosabb eleme

Téma: 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a cél, az élet és egészség védelme, de emellett a gazdasági károk minimalizálása, majd a vírus után a gazdaság újraindítása.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a gazdaságvédelmi akcióterv folytatását. Az intézkedésekről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden délelőtt részletesen is tájékoztatott. Elmondta, a kormány értékelte az emberpróbáló helyzetet és ennek fényében döntött az intézkedésekről.

MTI Fotó Kovács Tamás

A cél, az élet és egészség védelme, de emellett a gazdasági károk minimalizálása, majd a vírus után a gazdaság újraindítása.

Új gazdaságvédelmi költségvetést készítettünk, ami nem növeli kitettségünket. Az intézkedések alappillére továbbra is a munkalapú gazdaság. Ha van munka, minden van. Ezért a legfontosabb a munkahelyek megvédése, amivel megvédjük a magyar családokat, vállalatokat, gazdaságot” – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: „A migrációs válság után a vírusválság idejét éljük, de eddig minden krízishelyzetből megerősödve kerültünk ki.

Nyelvvizsga nélkül is megkapják a hallgatók a diplomájukat

Ma 75 ezer nyelvvizsga hiányában középfokú végzettséget igénylő munkakörben elhelyezkedett munkavállaló van Magyarországon. A Gazdaságvédelmi Akcióterv munkahelyteremtési programjának részeként ezt a 75 ezer diákot mentesítjük a nyelvvizsga-kötelezettség alól, hiszen a gazdaságnak szüksége lesz a diplomás munkavállalókra – mondta az innovációs és technológiai miniszter a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

A munka védelme a legfontosabb

Palkovics László közölte, hogy az állam a rövidített munkaidőben dolgozók után 3 hónapig 70 százalékos bértámogatást, a kutatási-fejlesztési területen dolgozók után 3 hónapig 40 százalékos bértámogatást vállal.

A munkahelyek védelmét adókönnyítésekkel és az adminisztrációs kötelezettségek enyhítésével is támogatja a kormány.

Pályázatokat írnak ki technológiafejlesztésre, továbbképzési és átképzési lehetőségek nyílnak, a munkavállalók kamatmentes kölcsönt vehetnek föl a tanulmányaikhoz.

Az ország számára legfontosabb iparágak jelentős többlettámogatásokra, a munkaadók hitelgarancia- és tőkeprogramokra, a családok és a háztartások pedig újabb juttatásokra számíthatnak – mondta Palkovics László.

Forrás: hirado.hu

Kép: MTI Fotó Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

A gazdaságvédelmi akcióterv, a gazdaságvédelmi intézkedések eddig közel egymillió emberről gondoskodtak, vagy védték meg a munkahelyét – fejtette ki csütörtökön Vácon az Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

EPA

Mérföldkő a magyarországi szakképzés történetében 2020/21-es tanév, átalakul a szakképzés intézményi szerkezete, struktúra- és szemléletváltás kezdődik az oktatásban – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn, az online megtartott országos...

Az új földforgalmi törvény (földtörvény) a termőfölddel kapcsolatos átfogó szabályozásnak csak az első eleme lesz, ha az Országgyűlés elfogadja és életbe lép - mondta Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek.

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Mostanáig már több mint 110 ezer ember bértámogatására adtak be igényt a vállalkozások, amelyek ennek révén meg tudják tartani a munkavállalóikat rövidített foglalkoztatás keretében – közölte az innovációs és technológiai miniszter szombaton Alsópáhokon.

2020. október 25., vasárnap, Blanka,Bianka