Parázs vita Magyarország gazdasági teljesítményéről Tusnádfürdőn

Téma: 

Parázs vita alakult ki a Tusnádfürdőn zajló 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor fősátrában szerdán a Fidesz és az LMP képviselői között Magyarország gazdasági teljesítményével és EU-politikájával kapcsolatban.

 

Parázs vita alakult ki a Tusnádfürdőn zajló 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor fősátrában szerdán a Fidesz és az LMP képviselői között Magyarország gazdasági teljesítményével és EU-politikájával kapcsolatban.Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy Magyarország jobban teljesít, míg Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy az ország leszakadó pályán halad az Európai Unióban.

title]Schiffer András megannyi adatot felsorolva állította, hogy növekszik a magyar gazdaság lemaradása az Európai Unió átlagához képest. Seszták Miklós szerint a magyar lakosság ezt nem így érzékeli, amit az április 6-án tartott parlamenti választás eredménye is jól mutat. Rogán Antal azzal érvelt, hogy a magyar gazdaságpolitikának nemcsak a makrogazdasági mutatók javítása volt a célja, hanem az is, hogy a háztartásokban is érzékelhető legyen a gazdasági teljesítmény növekedése.A kormány energiapolitikája tekintetében is élesen ütköztek a vélemények. A Fidesz politikusai úgy vélték, hogy az energiaárak leszorításával lehet növelni a magyar gazdaság teljesítőképességét, és ehhez nélkülözhetetlen az olcsónak számító atomenergia. Schiffer András szerint azonban elsősorban a fölösleges energiafelhasználást kellene visszaszorítani, és a megújuló energiákra kellene fektetni a hangsúlyt.Seszták Miklós az általa vezetett minisztérium nemzeti jellegét hangsúlyozta. Hozzátette, a magyar kormány nem tudja elképzelni, hogy úgy fejlessze a magyar-román gazdasági kapcsolatokat, hogy ebből az erdélyi magyarok kiszoruljanak.Rogán Antal úgy vélekedett, hogy a Magyarországot körülvevő államokban ma is élnek a kisantanti reflexek, ettől azonban nem kell megijedni, és emiatt nem is kell ellenségként tekinteni ezekre az államokra.Schiffer András szerint a "kisantantozásnál" hasznosabb lenne észrevenni az EU perifériájára került országok egymásrautaltságát. A politikus ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a határon túli autonómiatörekvések dolgában bátrabb előrehaladást várt a magyar kormánytól.

Magyarország EU-politikája is megosztotta a vitázó feleket. Rogán Antal szerint Magyarországnak elvi alapon kellett elleneznie Jean-Claude Juncker főbiztosi kinevezését. Abban érdekelt ugyanis, hogy az Európai Unió a nemzetek Európája maradjon, a luxemburgi jelölt megválasztásával pedig az "Európai Egyesült Államok" koncepció erősödött, ami ellentétes a kisállamok érdekeivel.Schiffer András szerint is el kellett utasítani Juncker főbiztosi megválasztását, de a politikus más érvekkel támasztotta alá álláspontját. Szerinte Jean-Claude Juncker azért alkalmatlan a főbiztosi tisztségre, mert személye azt a szabadkereskedelmi koncepciót jelképezi, amely válságba vitte az EU-t.
 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

A román parlament felsőházának közigazgatási szakbizottsága érdemi vita nélkül negatívan véleményezte kedden a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó törvénytervezetet, amelyet Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben politizáló háromszéki...

EPA/Olivier Hoslet

A kormányfők élesen bírálták Ausztriát, amiért napi limitet vezettek be a határokon. A brit reformtervről szóló vita megállapodás nélkül zárult. Bevándorlásügyben pedig ismét elhalasztották a döntést.

2019. május 23., csütörtök, Dezső