A parlagfű kivételével az allergén növények többsége már kevésbé szórja virágporát

Téma: 

Az elmúlt héten országszerte csökkent az általános pollenterhelés, de a parlagfű pollenkoncentrációja – Zalaegerszeg kivételével – minden állomáson elérte a nagyon magas szintet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán szombaton.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint a csalánfélék pollenszemeit közepes koncentrációban regisztrálták. Tüneteket okozó közepes szintet mértek még a libatopfélék virágporából Pesten és Miskolcon, illetve az üröméből és a kenderéből Szegeden és Pesten. A pázsitfűfélék, az útifű, a fészkesvirágzatúak, az ernyősvirágzatúak és a lórom virágporát alacsony koncentrációban regisztrálták. Az ÁNTSZ megjegyezte: a mostani általános pollenjelentés napi értékekkel számol, míg a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerben (PPRR) egy egész hét adatainak átlaga alapján adnak tájékoztatást, s a két jelentés besorolási fokozatai is különböznek. A PPRR térképén ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége.
A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségre gyakorolt hatásairól. Az ÁNTSZ a PPRR legfrissebb értékeire hivatkozva csütörtökön azt közölte: országszerte jelentősen nőtt a parlagfűpollen-terhelés. Nyíregyháza környékén már fekete, a hat fokozatú skálán ötödik szintű riasztás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezen a területen heti átlagban köbméterenként 500-nál is több pollenszem volt a levegőben. Az ÁNTSZ az ilyen területek közelében elsősorban mezőgazdasági munkák végzésekor, illetve szabadtéri sportolás alkalmával az érzékenyek számára úgynevezett légzésvédő maszkok viselését is ajánlja. A teljes Tiszántúlra, illetve ezzel egybefüggően a Hernád völgyétől keletre eső területekre, továbbá Somogy megye nagy részére sötétbordó, azaz negyedik fokozatú riasztást adtak.
A levegő parlagfűpollen-tartalmának heti átlagértéke szinte az ország teljes területén meghaladta köbméterenkénti 100-as pollenszámot, így az ország jelentős részén bordó, azaz harmadik fokozatú riasztás van érvényben.

Kapcsolódó cikkeink

Elesett, lakásukból kimozdulni nem tudó idős emberek részére tartott bűnmegelőzési tanácsadást a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság, azzal a céllal, hogy ne válhassanak bűncselekmények áldozataivá.

A munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdekében született törvényi rendelkezés alapján 2013.

A leggyakoribb szívritmuszavar, amelynek szövődményei súlyos, életveszélyes állapotot jelenthetnek, nem ritkán bőséges alkoholfogyasztás következtében kezdődik.

Erdei Vasút hajrá!

Több, mint 196 ezren utaztak 2013-ban az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútján, közel 15 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Tavaly annak ellenére sikerült előrelépni, hogy nagyon rosszul indult az esztendő.

2020. december 2., szerda, Melinda,Vivien