Pénz beszél – így vonzanák magukhoz a települések a fiatalokat

Téma: 

Félmillió forint vissza nem térítendő támogatást kínál a dunaföldvári önkormányzat azoknak a családoknak, amelyek a településen telepednek le. Jászapátiban ingyen önkormányzati telket kapnak azok, akik a városban képzelik el a jövőjüket. Ez csak két példa az elmúlt időszakból. A csok megjelenésével az önkormányzatok fantáziája is beindult, és próbálják minél vonzóbbá tenni településüket az egyébként elvándorló fiatalok számára.40 év alatti életkor, gyerek, vagy gyerekek és legalább középfokú végzettség – a többi között ezeknek a kritériumoknak kell megfelelnie azoknak a családoknak, amelyek élni kívánnak a dunaföldvári önkormányzat által kínált lehetőséggel. A beköltözés után legalább öt évig Dunaföldváron kell élniük, a gyerekeknek pedig a helyi oktatási intézménybe kell járniuk – nem túl szigorú feltételek ezek egy félmillió forintos támogatásért cserébe. Ebben bízik a város polgármestere is.

MTI Fotó Varga György– A tendenciák azt mutatják, hogy a kisvárosokból inkább elmennek a fiatalok, mint hogy ott maradjanak, vagy oda költözzenek. Ezt szeretnénk megelőzni, amennyire lehetőségeink engedik. Ha csak 5-10 fiatal házaspár kerül Dunaföldvárra, az is nagy nyereség, hisz itt dolgoznak, alkotnak majd, ide járnak iskolába a gyermekeik és még jobban ragaszkodnak majd a szülőföldjükhöz – mondta a hirado.hu-nak Horváth Zsolt, a település vezetője.Az önkormányzat a házvásárlási és -felújítási programra ötmillió forintot különített el, amely tíz család támogatására elegendő. A polgármester ugyanakkor hozzátette: ha igény mutatkozik rá, tovább tudják növelni a keretet. Dunaföldváron egyébként 400-500 eladó ingatlan várja új tulajdonosát.

Ingyen adják a telketHasonló kedvezményt kínál Jászapáti is. A jászsági város ingyen önkormányzati telket adna azoknak a családoknak (a helyieknek is), amelyek a településen szeretnének letelepedni, és megfelelnek a családi otthonteremtési kedvezmény feltételeinek.Jelenleg tizenkét, családi ház építésére alkalmas, 1-2,5 millió forint értékű telket tud felajánlani az önkormányzat, de igény estén bővítik majd a lehetőségeket – közölte korábban Farkas Ferenc polgármester.Csokolnak az önkormányzatok isBorsi László ingatlanszakértő szerint az ilyen ötletek nem számítanak újdonságnak, hasznosnak azonban igen, és jól mutatják, hogy a csok miatt beindult az önkormányzatok fantáziája is.– A települések a csok-ra alapoznak, amelyet helyi támogatással tesznek még vonzóbbá. Sok család számára nagyon kedvező egy ilyen lehetőség, főleg a kisebb településeken. Alacsonyabb ingatlanárak mellett egy 500 ezer, vagy akár 1-2 millió forintos kiegészítés igen csábító – fogalmazott.Csúcson a népszerűség A csok iránt töretlen az érdeklődés. Január óta csak a takarékszövetkezeteknél több mint 15 ezren érdeklődtek a támogatás iránt. A bankok is arról számoltak be, hogy rengetegen tájékozódnak a fiókokban. A Duna House ingatlan franchise hálózat keresleti indexe pedig az elmúlt 6 év legmagasabb értékét mutatja jelenleg.Forrás: CsP - hirado.huKép: MTI Fotó: Varga György

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Ferenc pápa látogatást tett a Szent Péter téren és meggyóntatott több fiatalt. A katolikus egyház feje váratlanul jelent meg a téren és egy óra leforgása alatt 16 fiatal gyónhatott nála.

hirado.hu

Ma már az internet világán, az online közösségi tereken keresztül nyílik ki a világ a fiatalok előtt, ám a digitális tér veszélyes üzem, ezért ott sem szabad megfeledkezni a biztonságos környezet megteremtéséről - erről az Emmi család- és ifjúságügyért is felelős...

Ismét magyar fiatalokat bántalmaztak Temerinben

Ismét bántalmaztak két magyar fiatalt, az incidens vasárnap hajnalban történt - írta a Vajdaság Ma délvidéki hírportál.

Elfogtak a napokban két fiatalt, akik a gyanú szerint ellopták a bánrévei temető lélekharangját és számos más bűncselekményt követtek el - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

2020. november 30., hétfő, András,Andor