Persányi: ha nem lenne fakivágás a Városligetben, az a park végét jelentené

Téma: 

Persányi Miklós, a Liget-projekt kert- és tájépítészeti miniszteri biztosa szerint ha nem lenne fakivágás a Városligetben a megújítás során, akkor az jelentené a park végét. A Liget Park Fórumon első, szerdán megrendezett eseményén a miniszteri biztos azt mondta, a fakivágást szakmai szempontok indokolják.

Ugyanakkor alapos, többoldalú, átlátható vizsgálat után döntenek csak arról, hogy valóban ki kell-e vágni egy fát és miként kell pótolni. Ennek érdekében hoztak létre egy fakatasztert, amellyel kapcsolatban bárki jelezheti, ha egy fa kimaradt belőle, rossz helyen van, esetleg rosszul mérték fel az állapotát.

MTI Fotó Liget Budapest Projekt

Persányi Miklós elmondta azt is, semmilyen körülmények között nem ért egyet a Városliget beépítésével, de erről jelenleg nincs is szó, a rendelkezésre álló milliárdos forrás pedig történelmi lehetőség a parknak.

Elmondta még, hogy a friss mérnöki kimutatás szerint komoly átrendeződés lesz a parkban. Sokkal kevesebb lesz a lekövezett terület, utóbbiak rovására 2500 négyzetméterrel nő az épületek összterülete, de négyzetméterben mérve ennél is nagyobb arányban növekszik a teljes értékű zöldfelület, valamint a zöldtetők, vízfelületek mértéke is.

Persányi Miklós szerint a Városligetnek sok baja van most is, ezért ő olyan parkot szeretne, amelyben ezek már kevésbé vannak jelen. Hangsúlyozta, hogy sokkal kevesebb autót – zaj- és környezetszennyezést -, valamint több természetet szeretne. Az autóforgalmat a miniszteri biztos a park “legnagyobb rákfenéjének” nevezte.

Szoszár György, a tájépítészeti pályázaton nyertes Garten Stúdió vezetője bemutatta a pályázatot, amely szerint a Királydomb és a Nagyrét egységes zöldfelületként újulhat meg, a megnövelt Városligeti tavon szigetet alakítanának ki, a Kós Károly sétányról pedig kitiltanák a járműforgalmat. Csökkentenék a Dvorák sétány keresztmetszetét is, de a troliforgalmat fenntartanák a Városligetben.

A fórum előtt a Ligetvédők csoport sajtótájékoztatót tartott, amelyen egyik tagjuk, Sipos Anna azt mondta, hogy a “zöldbiztos” feladatához rendelt 15 milliárd forint bebizonyítja, lehetséges a Városliget megújítása nagy múzeumépületek építése nélkül is. Hozzátette: sejtéseik szerint a fórumon nem lehet majd a programot megkérdőjelezni, és nem a lényegi kérdésekről szól majd.

A civil szervet képviselője részt vett a fórumon, de amint kiderült, hogy csak tájépítészeti kérdésekről esik szó, a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport képviselőjével együtt elhagyta a termet.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Liget Budapest Projekt

Kapcsolódó cikkeink

Úttestre festett jelek, KRESZ- táblák, mint az igaziak, de mégsem.. A KRESZ park sokak által kedvelt területe városunknak, ezért is szorgalmazták többen, hogy nyerje vissza régi formáját, eredeti funkcióját.

Tavaszi nagytakarításon esett át a Magyar Vasúttörténeti Park március 9-én és április 6-án. Az akcióban a MÁV Csoport önkéntes dolgozói – köztük felsővezetők – és családtagjaik működtek közre.

Közel 6 hektáros technológiai park épül a Miskolci Egyetemen, amitől azt várják, hogy felgyorsítja a régió gazdasági szerkezetváltását, és erősítse a térség tőkevonzó képességét.

Miskolc további gazdasági fejlődése szempontjából jelentős támogatási szerződést írtak alá a mai napon a Miskolc Holding Zrt. és a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselői.

2020. szeptember 30., szerda, Jeromos