Rendkívül hideg, zord éjszakán következett be a hejcei tragédia

Téma: 

A tizenhárom évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeznek ma a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

A Hejce fölötti, több mint hétszáz méter magas Borsó-hegyre 2006. január 19-én este zuhant le a szlovák légierő AN-24-es csapatszállító repülőgépe, amely a koszovói békemisszióból vitte haza, Kassára a szlovák békefenntartókat. A baleset a kassai repülőtér leszállópályájától alig harminc kilométerre történt. A repülőgépen utazó szlovák katonák közül negyvenketten meghaltak.
 
MTI Fotó Vajda János
 

A szerencsétlenség helyszínén obeliszket és negyvenkét kopjafát emeltek, Hejce központjában pedig emlékművet avattak az áldozatok emlékére. Hejcén minden évben megemlékeznek az áldozatokról a családtagok, a katonatársak, a szlovák és a magyar honvédség vezetői, a mentésben részt vevők és a helybéliek.

A szombati megemlékezésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Peter Gajdoą szlovák védelmi miniszter mondott beszédet.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta, hogy egy rendkívül, hideg, zord éjszakán következett be a tragédia. Megjegyezte, hogy Hejce település vezetése és lakói egy emberként fogtak össze a katasztrófavédelmi szakemberekkel, a rendőrökkel, a mentősökkel, valamint az erdészet munkatársaival, és bíztak abban, hogy az éjszaka folyamán tudnak segíteni a bajba jutottakon, de csak egyetlen egy ember élte túl a balesetet.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Vajda János

 

Kapcsolódó cikkeink

 MTI Fotó: Vajda János

 Kegyeleti megemlékezést tartottak hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén.

MTI Fotó: Vajda János

A tizenegy évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek csütörtökön. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település fölött magasodó Borsó-hegyre 2006.

MTI Fotó: Marjai János

Melegszik az időjárás a napokban, meg általában már vagy száz éve, de mint a januári tapasztalatok mutatják, ez nem azt jelenti, hogy vége a nagy zimankóknak.

MTI Fotó: Vajda János

Kegyeleti megemlékezést tartottak kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén.

2020. január 18., szombat, Piroska