Rétvári: az MSZP hagyjon fel az állampárti iratok törvénytelen visszatartásával

Téma: 

A Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke szerint a szocialista pártnak a tettek szintjén kellene bizonyítania elkötelezettségét az állampárti múlt feltárhatóságának területén.

Rétvári Bence vasárnap az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, a KDNP elvárja az MSZP azonnali intézkedését: saját alapítványának magánlevéltára "több mint egyéves akadályozás után" hajtsa végre a hatályos törvényeket, s adja át az elmúlt rendszer általa őrzött jelentős mennyiségű iratait a közlevéltáraknak.

Ha ez nem történik meg, akkor ez nyílt beismerése annak, hogy a MSZP-nek és politikusainak rejtegetnivalója van az állampárti időszakkal kapcsolatban - vélekedett a kereszténydemokrata politikus.Rétvári Bence kifejtette: az MSZP által alapított Politikatörténeti Alapítvány működteti a Politikatörténeti Intézetet (PTI), ennek levéltárában nagy mennyiségű irat található, melyek az egykori állampárt szatellit szervezeteinek dokumentumait is tartalmazzák.Itt őrzik többek között a magyar munkásmozgalom 1945 előtti legális és illegális mozgalmainak, a második világháborút követő demokratikus korszak pártjainak, a baloldali ifjúsági szervezeteknek, valamint az e mozgalmakhoz és szervezetekhez kötődő személyiségeknek az iratait - sorolta, hozzátéve: ez kezeli a magyarországi szakszervezeti mozgalom 1945 és 1989 között keletkezett dokumentumait is.Kitért arra is, a levéltári törvény 2012-es módosítása kötelezte a PTI-t, hogy a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és jogelődei, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP), ezek társadalmi szervezetei, ifjúsági szervezetei, valamint a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a szakszervezeti tanácsok és ágazati szakszervezetek dokumentációját adja át a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának, mert az 1944-1989 között keletkezett iratok az állam tulajdonát képezik.A PTI az iratok átadásával kapcsolatos törvényi kötelezettségének többszöri felszólításra a mai napig nem tett eleget - rögzítette, és utalt arra, hogy az Alkotmánybíróság döntése is megerősítette, alkotmányos cél, hogy az egykori kommunista állampárthoz kötődő szervezetek iratai ne az MSZP alapítványának magánlevéltárában, hanem közlevéltárban legyenek.Rétvári Bence szerint a PTI alapítása óta is folyamatosan ezer szállal kötődik a szocialistákhoz. Elnöke, Földes György 1977 óta dolgozik a szervezetnél és jogelődjénél, és tavaly november óta Mesterházy Attila elnöki tanácsadó testületének tagja - jelezte.A KDNP alelnöke úgy látja: az MSZP hátráltatja a kommunizmussal való szembenézést, amíg elbagatellizálja a rendszerműködtetők szerepét, és nem támogatja a pártállami iratok közlevéltárba helyezését. Ameddig az MSZP közeli levéltárban őrzött iratok nem kerülnek közlevéltári kezelésbe, addig könnyen az feltételezhető, hogy az iratok törvény szerinti átadása sértené a szocialisták fel nem fedett érdekeit - mondta Rétvári Bence.
 
 
 
 

 

Kapcsolódó cikkeink

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) arra szólítja fel a "Bajnai-Gyurcsány szövetséget", hogy hagyjon fel a Békemenet támadásával és számoljon el múltbeli tetteivel - közölte a CÖF hétfőn, jelezve azt is, hogy folytatják emlékeztető kampányukat, amellyel a két korábbi...

Az adóhatósági iratok kézbesítésére vonatkozó rendelkezések ismerete minden adózónak elemi érdeke. Tájékoztatónk célja a szabályok változásainak összefoglalása. Az adóhatósághoz bejelentett cím valótlanságának valamennyi következményét 2013. január 1-jétől az adózó viseli.

MTI Fotó: Vajda János

Az MSZP miskolci irodája előtt a párt ott parkoló személyautójának szélvédőjére valaki újságból vagy szórólapokból kivágott betűkből keddre virradóra azt a feliratot írta, “Így jár minden ávós!”, az iroda ajtaja elé egy megnyúzott kutyatetemet helyeztek.

2019. december 7., szombat, Ambrus