Rétvári: a tanév kezdete a pedagógus-béremelés időpontja is

Téma: 

Ismét emelkedik idén szeptembertől a pedagógusok bére – a folyamat pedig 2107-ben is folytatódik, ezzel kívánta a kormány kifejezni a pedagógusok iránti megbecsülését – emelte ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Kolping Nagyváthy János Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolában tartott tanévnyitón, szerdán Csurgón. Úgy fogalmazott: szeptember 1-je negyedik éve már nemcsak a tanév kezdete, hanem a pedagógus-béremelés időpontja is.

Rétvári Bence az MTI-nek a tanévnyitó után elmondta: a pedagógus béremelések pozitív hatása már a felsőoktatási jelentkezésekben is megnyilvánul. A 18 évesen pedagógus pályát választók aránya nagymértékben nőtt, amióta a kormány bevezette a pedagógus életpályát és a Klebelsberg képzési ösztöndíjat.

 Máthé Zoltán

Rétvári Bence parlamenti államtitkár (MTI/Máthé Zoltán)

Az államtitkár kitért arra is, hogy idén tovább csökkentek a családok iskoláztatással összefüggő terhei. Eggyel több évfolyam kapja ingyenesen a tankönyveket, tovább emelkedett, és a rendszerváltás óta rekordot döntött a szociális gyermekétkeztetésre fordított források aránya, amely a 2010-es 29 milliárdról jövőre eléri a 74 milliárd forintot.

Úgy kezdik az iskolák az idei tanévet, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) megszűnt a 30 napot lejáró tartozása, és az iskolarendszer 107 milliárdos pluszforrásból gazdálkodhat – jelezte.

Megemlítette, hogy az idén egy újabb intézménnyel, 14-re bővült a Kolping oktatási intézmények száma. Ez is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az egyházak felelősségvállalása a köznevelésen belül. Hat év alatt 68 százalékkal nőtt az egyházi fenntartású intézmények aránya, ez közelíti a második világháború előtti arányokat – mutatott rá Rétvári Bence.

Az államtitkár a diákokhoz fordulva az mondta, hogy mindenki, aki drukkolt a foci EB-n a nemzeti 11-nek, illetve az olimpián a magyar sportolóknak, az iskolakezdéskor arra gondoljon, hogy ezekhez az eredményekhez nagyon sok szorgalom és kitartás kellett. Aki példaként tekint rájuk, ebben a kitartásban is tekintsen rájuk példaként – fogalmazott Rétvári Bence.

Forrás: MTI

Kép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

A Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Kenézlő, Györgytarló, Viss, Zalkod települések Önkéntes Tűzoltó Egyesülete együttműködési megállapodást írt alá november 20-án.

Miképp okozhat bonyodalmat egy még el sem készült festmény? Hogyan lesz a szobalányról akt? Ez a kérdés csupán a bonyodalom kezdete. A kusza szerelmi szálak pikáns humorral fűszerezve egy egész estés felejthetetlen szórakozást nyújtanak a közönségnek.

Mérséklődnek a magyar családok terhei. Csökkent és tovább fog csökkenni a rezsi, a családokat terhelő adó, nőnek a nettó fizetések, a béremelés segíti a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat.

2019. július 16., kedd, Valter