Rizikósabb lett rokkantkártyával parkolni

Téma: 

Az elmúlt öt évben több mint ötszáz olyan autós ellen indult büntetőeljárás Magyarországon, akiről kiderült, parkoláskor jogosulatlanul használta a mozgássérült-igazolványt. A statisztika szerint a legtöbb bizonyítható csalást a fővárosban és Hajdú-Biharban követik el.

 

Budapesten a kerületi rendőrőrsök a közterület-felügyelettel közösen heti rendszerességgel tartanak akciókat a bevásárlóközpontok és nagyobb tömegközlekedési csomópontok környékén.Rácz Ferenc, a III. kerületi kapitányság vezetőhelyettese a hirado.hu-nak elmondta, minden ellenőrzéskor a rendőrök a kártya száma alapján azonosítják a tulajdonost, és az autónál várnak rá, így biztosan kiderül, jogosultan használja-e a sofőr az engedélyt. A tapasztalatok szerint nincs olyan alkalom, hogy legalább egy ügyeskedő autóst ne sikerülne lefülelni.

 
A III. kerületi helyettes rendőrkapitány szerint a szabályok módosításával elsőbbséget kapott az ellenőrzés a rendőrségen belül, így a célzott akciók jóvoltából többen buknak le.Erről számolt be a hirado.hu-nak a II. Kerületi Önkormányzat is. A térfigyelő rendszerek segítségével azonnal szankcionálják a visszaéléseket és 5 percen belül képesek a reagálásra. Balaton Balázs sajtóreferens megjegyezte, hogy a nagyberuházások (a budai fonódó villamos és a Széll Kálmán téri építkezés) ellenére sem lett kevesebb a kerületben a mozgáskorlátozott parkolóhely, ideiglenesen újakat jelöltek ki.Megéri csalni?Aki rendszeresen használ ilyen igazolványt, holott nincs rászorulva, akár több tízezer forintot is megspórolhat havonta Budapesten, ám ez a megtakarítás könnyen köddé válhat, ha lebukik a trükköző. Az igazolvánnyal való visszaélés ugyanis közokirat-hamisításnak minősül, amiért akár három év börtönt is lehet kapni.Ha rács mögé nem is küldik az embert, komoly pénzbírságra biztosan számíthat. A bíróság 2500 és 200 ezer forint között határozhatja meg a napi büntetési tételt, attól függően, hogy a lebukott csaló milyen anyagi háttérrel rendelkezik. A minimum 30 és maximum 540 napi büntetési tétellel így akár milliókba is kerülhet a parkolás.Egyre többen buknak leA rendőrség statisztikai adatai szerint évről évre többen buktak le jogosulatlanul használt mozgáskorlátozott-igazolvánnyal. Míg 2011-ben 128 ilyen esetben intézkedtek a rendőrök, addig 2013-ban ez a szám már megközelítette a kétszázat.A hirado.hu által megkérdezett szakértők szerint ez nem jelenti azt, hogy többen csalnak, mint korábban. Pusztán arról van szó, hogy a gyakori ellenőrzéseken most már többen akadnak fenn.Összehangolt razziák BudapestenA Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának (FÖRI) szolgálati igazgatóhelyettese szerint a több mint egy éve tartó intenzív ellenőrzéseknek köszönhetően Budapesten minimálisra csökkent a visszaélések száma. Az autósok azonban még mindig előszeretettel parkolnak jogosulatlanul a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyekre.A leggyakoribb visszaélés, hogy érvényes mozgáskorlátozott-parkolási kártyával nem a jogosult parkol. Ilyen esetekben a figyelmetlen autós ötvenezer forintos helyszíni bírságra számíthat. Ha valaki lejárt kártyával ügyeskedik, azt könnyen fülön lehet csípni – mondta a Hermann Gábor a hirado.hu-nak.

 

Kapcsolódó cikkeink

Évtizedek óta nem volt olyan alacsony a mézhozam Magyarországon, mint 2014-ben. Ez a szakemberek szerint elsősorban a kedvezőtlen időjárás következménye - írta a Népszava kedden.

Pál Dénes lett a Voice győztese

Pál Dénes nyerte meg a The Voice című tehetségkutató műsort, és ezzel együtt a Magyarország hangja címet. A versenyzőknek szólóban, duettben, és mesterükkel is kellett énekelniük. 55%-kal győzte le ellenfeleit, így 2013-ban Magyarország hangja Pál Dénes lett!

Szentgyörgyi Veronika lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dövény új polgármestere a vasárnap megtartott időközi választáson - mondta Kovács Eszter jegyző a voksok összeszámlálása után az MTI-nek. A választási névjegyzékben szereplő 254 dövényi lakosból 189-en szavaztak.

MTVA/Zih Zsolt

Almási Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének szerdán Budapesten.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba