Rogán: Bajnaiék Európa legmagasabb szja-kulcsát vezetnék be

Téma: 

A 2009-es adórendszer visszaállítása csaknem kétmillió embernek jelentene adóemelést.
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint Bajnai Gordon programja Európa legmagasabb személyijövedelemadó-kulcsát vezetné be Magyarországon, a 2009-es adórendszer visszaállításával pedig kétmillióan járnának rosszul.

Rogán Antal vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Haza és Haladás Egyesület gazdasági programja visszahozná az adójóváírást, de összességében pozitív szaldójú szja-átalakítást javasol. A Fidesz szakértők bevonásával elkészített számítása szerint ez - ha nem akarják rontani a költségvetés pozícióját - csak úgy valósítható meg, ha a második szja-kulcs "legalább 48 százalék".

"Ha szó szerint vesszük a programját, akkor Bajnai Gordon Európa legmagasabb adókulcsának a bevezetésére készül" - mondta a frakcióvezető. Hozzátette: a másik lehetőség az, hogy az adórendszer átalakításával Bajnaiék rontanák a költségvetés egyenlegét. A fideszes politikus szerint ráadásul a 48 százalékos második adókulcs jövedelemeltitkolásra ösztönözne, munkára viszont nem.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy a Bajnai Gordon által tervezett adórendszer "kísértetiesen hasonlít" arra, ami miniszterelnöksége idején, 2009-ben működött, akkor pedig - például a félszuperbruttó miatt - 1 millió 850 ezren több adót fizettek a mainál. Szerinte így a 2009-es adórendszer visszaállítása csaknem kétmillió embernek jelentene adóemelést.
-hirado.hu-

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Mohai Balázs

Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített szja-bevallási tervezetet, amit május elejéig csaknem 530 ezer, ügyfélkapuval nem rendelkező adózó kapta meg postán.

MTI Fotó

Hétfőn éjfélig kell leadni a 2016. évi személyi jövedelemadó (szja) bevallást - mondta Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője hétfőn az M1 hírcsatornán.

MTI Fotó Kovács Attila

Az egy számjegyű személyi jövedelemadó kérdésére majd 2017-ben kell visszatérni, és dönteni arról, mit tegyen a kormány az szja-csökkentés ügyében - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban.

2020. szeptember 28., hétfő, Vencel