A Semmelweis Egyetem klinikáin is elfogadhatják utólag a hálapénzt

Téma: 

|A fővárosi Semmelweis Egyetem kedden közölte, hogy bár az egyetem nem támogatja, a munkavállalóik harmadik személytől „a munkavégzésre irányuló jogviszonyban végzett tevékenységükre való tekintettel" elfogadhatnak díjazást.

Az egyetem új rektora, Szél Ágoston július elsején lépett hivatalba.

A munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos szabályai szerint a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató máshogy rendelkezik.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke múlt csütörtökön elsőként adott ki utasítást, hogy az intézményükben dolgozók utólag elfogadhatnak hálapénzt.

Azóta már számos intézményben – néhol bizonyos feltételekkel – engedélyezték a hálapénz utólagos elfogadását, például a veszprémi, a váci, a dunaújvárosi, a tatabányai, a győri, a kaposvári, a kecskeméti, a békéscsabai, a gyulai, a hódmezővásárhelyi és a fővárosi Uzsoki kórházban, valamint a nyíregyházi Egészségügyi Holding Zrt. tagkórházaiban. Azt viszont valamennyi kórházigazgató leszögezte: a paraszolvencia előre kikövetelése bűncselekmény.

A napokban a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke is kiadta a hálapénz utólagos elfogadásáról szóló utasítását. A dokumentumban Paragh György azt írta: „a törvényszöveg felhatalmazásának megfelelve, ám a hálaszolgáltatás intézményét nem támogatva, a centrum dolgozóit mentesítem a vonatkozó törvényi tilalom alól, és megállapítom, hogy megfelelő feltételekkel a hálaszolgáltatást elfogadhatják".

Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség alelnöke korábban azt közölte: nem elfogadható, hogy a kórházigazgatók és kórházi vezetők „nyakába varrják a döntést". Úgy véli, állami állásfoglalásra volna szükség. Ezért fordult a kórházszövetség a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség és Szervezetfejlesztési Intézethez, amely erre a hétre ígért tájékoztatást.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Mohai Balázs

Elsősorban a tudományos területen szerzett ismertségnek köszönhető, hogy a szakmai rangsorban, nemzetközi szinten a legjobb 200 közé került a Semmelweis Egyetem orvos- és gyógyszerész képzése – jelentette ki az intézmény oktatási rektorhelyettese az M1 aktuális...

Prof. Dr. Illés Béla

Március 6-án, szerdán tartott ülésén véleményezte a Miskolci Egyetem vezető testülete a rektori megbízás betöltésére benyújtott pályázatokat. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény szerint 2013.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A tudomány mellett a Magyarország és Irán közötti baráti együttműködést is jelképezi Semmelweis Ignác és a középkori tudós, Avicenna Teheránban felavatott szobra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az iráni fővárosban, a két alkotás leleplezése előtt Teherán...

2020. július 5., vasárnap, Emese,Sarolta