Sikeres a kormány keleti nyitás politikája

Téma: 

Több mint 60 százalékkal, 2,7 milliárd euróra javult hazánk agráregyenlege 2009 és 2011 között, és a folyamat a tavalyi évben is folytatódott – közölte a Magyar Nemzetnek Czerván György. A napilap cikkében a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára arról számolt be, hogy tavaly január és november között az agrárexport értéke 7,4 milliárd euró volt, részaránya a nemzetgazdaság exportjából 10 százalékra nőtt. A külkereskedelmi egyenleg többlete ugyanebben az időszakban 3,4 milliárd euróra emelkedett.

Bár mind a kivitel, mind a behozatal döntő része az uniós országokhoz köthető, – a kormány által meghirdetett keleti nyitás politikájának eredményeként – az orosz és ázsiai piacokkal folytatott kereskedelmi kapcsolataink is jelentősen élénkültek. A hazai agrártermékek exportja Ázsiába 45 százalékkal nőtt, a kivitel Oroszországba is több mint 30 százalékkal emelkedett. Magyarország bort, zöldség- és gyümölcsfélékből előállított készítményeket, takarmányokat, húsokat és kukoricát szállított a szóban forgó térségekbe. Magyarország 2011-ben 6,5 millió euró értékben exportált agrártermékeket Kínába, ami a 2009-es kivitel több mint kétszerese. Ugyanebben az időszakban az import 15,6 százalékkal, 14 millió euróra csökkent, ezért a külkereskedelmi egyenleg hiánya közel 15 százalékkal mérséklődött. Tavaly január és november között a Kínába irányuló magyar agrárkivitel 36,8 százalékkal bővült 2011 azonos időszakához viszonyítva. Legfőbb exporttermék a bor volt. A keleti nyitás eredményének egyik kiemelkedő példája Kazahsztán, ahova 2011-ben az előző évhez képest fele annyit exportáltunk, ám tavaly a trend már megfordult, és 32 százalékos növekedés volt megfigyelhető. Emellett Magyarország tajvani kivitele 2009 és 2011 között közel három és félszeresére bővült, tavaly pedig stagnált. A vizsgált hároméves időszakon belül hongkongi agrárexport is megduplázódott, azonban a kivitel 2012. január–novemberben valamennyit csökkent. Ugyancsak jelentős előrelépés történt az indiai kereskedelmi kapcsolatokban. Indiába 2011-ben közel hatszor akkora értékben szállítottunk agrárterméket, mint 2009-ben. Tavaly a január–novemberi időszakban az előző év azonos időszakához képest exportunk értéke további közel nyolcvan százalékkal nőtt. Magyarország külkereskedelmi hiánya így jelentősen csökkent. A közel-keleti sikerek közül kiemelésre érdemes a szaúd-arábiai 37 százalékos javulás, amelyet a 2009 és 2011 közötti időszakban értünk el. Ez a tavaly november végi adatok alapján csaknem 46 százalékkal nőtt tovább. Az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló kivitel értéke 74 százalékkal nőtt 2011-ben a két évvel korábbi szinthez képest, tavaly pedig még jelentősebb, 126 százalékos exportbővülés volt. A kormány célja, hogy a keleti nyitás politikájával bővüljenek Magyarország Európai Unión kívüli kapcsolatai, ezen belül javuljanak a magyar termékek keleti piacra jutási lehetőségei, és intenzívebbé váljon a kereskedelem. A magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek számára a keleti piacok óriási lehetőségeket rejtenek, ezért a nemzetközi tárgyalások alkalmával a VM minden lehetőséget megragad, hogy az ország szempontjából kedvező megállapodások szülessenek - áll a Vidékfejlesztési Minisztériumnak az IrányTv szerkesztőségébe eljuttatott sajtóközleményében.

Kapcsolódó cikkeink

Sikeres a fémipari program

Sikeres az a program, amelynek keretében Nyugat-Magyarországon biztosítanak munkát a keleti országrészben élő szakembereknek.

MTI Fotó

A NATO keleti tagállamainak biztonságpolitikájáról egyeztetnek ma Varsóban a bukaresti kilencek államfői – közölte az M1 Híradója.

Szerdától átmenetileg lezárják a Keleti pályaudvar főbejáratát - Változik a csarnok és a vágányok megközelítése

A 4-es metró Baross téri állomásának építéséhez kapcsolódó felszínrendezési munkák miatt február 12-étől ideiglenesen lezárják a Budapest-Keleti pályaudvar főbejáratát.

2020. november 26., csütörtök, Virág