Soha ennyi áramot nem fogyasztottunk egy nyári napon

Téma: 

Új nyári rekordot ért el kedden az ország áramigénye, sőt megközelítette a télit is - írta a Világgazdaság és a Napi Gazdaság szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai alapján.A Napi Gazdaság szerint a terhelés 6450 megawatt körül mozgott délután egy óra körül. Az eddig mért legmagasabb nyári csúcsterhelés a 2007-ben regisztrált 6320 megawatt volt, a tavaly nyári csúcs pedig 6050 megawatt. Egy nyári munkanapon átlagosan 110-115 gigawattóra az ország villamosenergia-fogyasztása. A téli rekord - 2007 novemberé­ben - 6602 megawatt volt.

illusztráció. hirado.huA Világgazdaság megjegyzi, hogy a terhelés nyári csúcsa egyre jobban közelíti a télit. Azt követően, hogy a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius-fokot, minden további egy fok emelkedés plusz 90-100 megawattal terheli a rendszert. Ez napi 1500-2000 megawattóra pluszáramot jelent, ami 500-600 háztartás egész éves fogyasztása.

A hőségben az átviteli rendszer terhelése jelentősen megnő, miközben az átviteli kapacitás némileg csökken. Mindkét lap kiemeli, hogy a Mavir hálózata stabil, a hőség nem okozott az ellátás biztonságát veszélyeztető műszaki problémát

Forrás: MTI, Világgazdaság, Napigazdaság, hirado.hu

Kép forrása: illusztráció. hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

A jövő évi tervek mintegy 20-21 milliárd forintot különíthetnek el a sporttámogatásokra a központi költségvetésben.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Németh Szilárd államtitkár felidézte, jövőre mintegy 513 milliárd forint lesz a honvédelmi költségvetés. Azt is elmondta: ebből 150 milliárd forintot fordítanak haderőfejlesztésre.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) alapításának 650. évfordulója alkalmából tartott ünnepi tanévnyitón Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: az egyetem születésnapja az idei évtől a magyar felsőoktatás napja is.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Hétfőn és kedden is lesznek központi megemlékezések a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.

2020. november 24., kedd, Emma