Speciális műszerekkel vizsgálják az áradó folyókat

Téma: 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a világ legmodernebb légi kameráit és szenzorait veti be két áradó vízfolyás valamint azok ártereinek felmérésére. A feladat elvégzésével a Károly Róbert Főiskola kutatócsapatát bízták meg. A világban ma már bevett gyakorlat az árvízi események műholdas és légi felmérése. Az alkalmazott technológiák, speciális kamerák sokat fejlődtek az elmúlt években.

A legmodernebb és egyben a legteljesebb eszközcsoport éppen Magyarországon áll rendelkezésre. A Károly Róbert Főiskola üzemelteti az ENSZ egyik Regionális Támogató Hivatalát (RSO), melyből 12 létezik a világon. A Hivatal feladata többek között az árvízi helyzetek felmérése és térképezése, elsősorban a fejlődő országok számára. Ebben az esetben viszont Magyarországon vetik be a csúcstechnológiákat. A felmérés nemcsak operatív, de prevenciós célokat is szolgál. A repülőgépbe szerelt lézerberendezés rendkívül nagy részletességgel (250 ezer impluzus másodpercenként) méri fel az áradó víz útvonalát meghatározó terepfelszínt. Az úgynevezett orthokamerával infraközeli felvételeket is előállítanak, melyek kifejezetten a vízzel borított területek felmérésére alkalmasak. A légi felméréssel - a kritikus töltésszakaszokat jelző - szivárgó valamint a fakadó vizek helyzete is megállapítható.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Soós Lajos

A határzár, a Csíki sör, a strasbourgi ítélet, béremelés, nemzeti konzultáció és népegészségügyi szűrőprogram is szóba került Lázár János sajtótájékoztatóján, a Kormányinfón.

hirado.hu

Domokos László úgy látja, hogy a növekvő adóbevételeket az adók és járulékok további csökkentésére érdemes fordítani, ami növeli a vállalkozások versenyképességét és több jövedelmet hagy a dolgozó családoknál.

2019. szeptember 17., kedd, Zsófia