Speciális műszerekkel vizsgálják az áradó folyókat

Téma: 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a világ legmodernebb légi kameráit és szenzorait veti be két áradó vízfolyás valamint azok ártereinek felmérésére. A feladat elvégzésével a Károly Róbert Főiskola kutatócsapatát bízták meg. A világban ma már bevett gyakorlat az árvízi események műholdas és légi felmérése. Az alkalmazott technológiák, speciális kamerák sokat fejlődtek az elmúlt években.

A legmodernebb és egyben a legteljesebb eszközcsoport éppen Magyarországon áll rendelkezésre. A Károly Róbert Főiskola üzemelteti az ENSZ egyik Regionális Támogató Hivatalát (RSO), melyből 12 létezik a világon. A Hivatal feladata többek között az árvízi helyzetek felmérése és térképezése, elsősorban a fejlődő országok számára. Ebben az esetben viszont Magyarországon vetik be a csúcstechnológiákat. A felmérés nemcsak operatív, de prevenciós célokat is szolgál. A repülőgépbe szerelt lézerberendezés rendkívül nagy részletességgel (250 ezer impluzus másodpercenként) méri fel az áradó víz útvonalát meghatározó terepfelszínt. Az úgynevezett orthokamerával infraközeli felvételeket is előállítanak, melyek kifejezetten a vízzel borított területek felmérésére alkalmasak. A légi felméréssel - a kritikus töltésszakaszokat jelző - szivárgó valamint a fakadó vizek helyzete is megállapítható.

Kapcsolódó cikkeink

Alkotmány ünnepe Miskolcon

"

„Ünnepeljük együtt Magyarország
új Alaptörvényét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében!” Ezzel a felhívással rendezett
ünnepséget a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Miskolcon, a

 MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A német gazdaságfejlesztők nem a sajtóból tájékozódnak a valós magyar állapotokról, és távol tartják magukat a napi belpolitikától. Erről beszélt Dale Martin, a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Siemens Zrt.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Kövér László országgyűlési elnököt és az őt kísérő parlamenti küldöttséget fogadta szombaton II. Tavadrosz, a kopt keresztény egyház vezetője Kairóban.

2020. május 26., kedd, Fülöp,Evelin