Speciális műszerekkel vizsgálják az áradó folyókat

Téma: 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a világ legmodernebb légi kameráit és szenzorait veti be két áradó vízfolyás valamint azok ártereinek felmérésére. A feladat elvégzésével a Károly Róbert Főiskola kutatócsapatát bízták meg. A világban ma már bevett gyakorlat az árvízi események műholdas és légi felmérése. Az alkalmazott technológiák, speciális kamerák sokat fejlődtek az elmúlt években.

A legmodernebb és egyben a legteljesebb eszközcsoport éppen Magyarországon áll rendelkezésre. A Károly Róbert Főiskola üzemelteti az ENSZ egyik Regionális Támogató Hivatalát (RSO), melyből 12 létezik a világon. A Hivatal feladata többek között az árvízi helyzetek felmérése és térképezése, elsősorban a fejlődő országok számára. Ebben az esetben viszont Magyarországon vetik be a csúcstechnológiákat. A felmérés nemcsak operatív, de prevenciós célokat is szolgál. A repülőgépbe szerelt lézerberendezés rendkívül nagy részletességgel (250 ezer impluzus másodpercenként) méri fel az áradó víz útvonalát meghatározó terepfelszínt. Az úgynevezett orthokamerával infraközeli felvételeket is előállítanak, melyek kifejezetten a vízzel borított területek felmérésére alkalmasak. A légi felméréssel - a kritikus töltésszakaszokat jelző - szivárgó valamint a fakadó vizek helyzete is megállapítható.

Kapcsolódó cikkeink

A Nomád Sport Alapítvány és az Aggteleki Nemzeti Park szeptember 3-4-én közösen rendezte meg Aggteleken az V.

EPA

A volt NDK területén "büntették" a szavazók leginkább az NDK-ban felnőtt Angela Merkel kancellárt a vasárnapi németországi választáson.

EPA/Larry W. Smith

Veszett kutyákhoz hasonlította csütörtökön a szíriai menekülteket az amerikai Alabama állambeli Mobile-ben egy kampányrendezvényen Ben Carson, aki a felmérések szerint az egyik legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns.

A kép illusztráció
Jelenleg összesen 287 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban.
2019. november 15., péntek, Albert,Lipót