A sürgősségi betegellátás ellenőrzésébe fogott az ÁSZ

Írta: itv , - Frissítve: 23rd November, 2018 - 12:36pm

Téma: 

A szaktárcánál, a mentőszolgálatnál és az egészségbiztosítási alapkezelőnél indított ellenőrzést a sürgősségi betegellátás kapcsán az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A Magyar Idők értesülése szerint a szervezet egyebek mellett arra kíváncsi, hogy a tárcavezető nyomon követte-e a sürgősségi ellátással kapcsolatos változtatások végrehajtását és ellenőrizte-e a kitűzött célok megvalósulását.

MTI Fotó Mónus Márton

Minden állampolgár alapvető joga, hogy megfelelő színvonalú sürgősségi ellátást garantáljon neki a közpénzből működő egészségügy. Legújabb ellenőrzésében az Állami Számvevőszék azt tekinti át, hogy ez a jog valóban és maradéktalanul érvényre jut-e – mondta az ÁSZ tervezési vezetője, Salamon Ildikó.

Úgy fogalmazott: alapelvárás, hogy az emberek – éljenek bárhol is az országban – azonos eséllyel és azonos időn belül jussanak megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz. Kiemelte: a sürgősségi – vagy ahogy az ÁSZ-nál nevezik vészhelyzeti – betegellátás összetett rendszerként működik, amelyhez hozzátartozik a mentés, az ügyeleti tevékenység és a kórházi ellátás is.

Az számvevőszék ellenőrzést végez az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, a mentés feladatait ellátó Országos Mentőszolgálatnál és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél.

Az ÁSZ kikéri az érintettek, vagyis a sürgősségi ellátást igénybe vevő betegek véleményét is. A tervezési vezető közlése szerint az emberek reprezentatív közvélemény-kutatás során közölhetik az ÁSZ-szal, elégedettek voltak-e az egészségügyi szolgáltatással, és milyen tapasztalatokat szereztek az ellátásuk során.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Mónus Márton

Kapcsolódó cikkeink