Szakszervezet: 3 milliárd forintnyi adót Svájcban fizetett be a magyar Tesco

Téma: 

Elérte a hárommilliárd forintot az az összeg, amelyet a Tesco vállalat megspórolt tavaly a magyar költségvetésbe fizetendő közterheiből. A nyilvános mérlegadatok szerint a multilánc mintegy 160 milliárd forintnyi bevétele után nem itthon, hanem Svájcban rótta le az adót.

Tavaly a Tesco Svájcban fenntartott fióktelepéhez kihelyezett készpénzállománya elérte a 160 milliárd forintot: az ebből származó 16,6 milliárd forintos pénzügyi eredmény után a cég 1,5 százalékos nyereségadót fizetett Svájcban a magyarországi 19 százalékos adó helyett, így a Tesco összesen 3 milliárd forintnyi adót nem fizetett be Magyarországon - jelezte a a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) a Magyar Időknek.

A szakszervezetnek az a baja, hogy miközben a kiskereskedelemben fizetendő különadók csökkenése miatt a cég nagyjából 8 milliárd forintot takarított meg, a munkavállalók körülményeinek javítására nem költöttek semmit. A szakszervezet szerint a Tesco adóalapjának csökkentéséhez jól jött a svájci fióktelep, aminek köszönhetően 2009 és 2013 között összesen 41,7 milliárd forint pénzügyi eredmény mentesült a társasági adó megfizetése alól.

Az adóelkerülés nem egyenlő az adócsalással, vagyis azzal, amikor cégek nem fizetik be az adót, ami be kéne fizetniük. Optimalizációt jelent, ami teljesen legális, csak éppen nem túl igazságos, hiszen a nagyobb cégek arányosan kevesebb adót fizetnek, mint a kisebbek. Ilyesmiről itt írtunk részletesebben.

A cikkből kiderül, hogy a Tesco 13,2 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2015-öt, ebből a fizikai dolgozóknál végrehajtott béremelés kevesebb mint 2,5 milliárd forintba került.  BubenkóCsaba, a KDFSZ elnöke azt is megemlítette a lapnak, hogy

  • a cég teljes munkaidős létszáma 2015-ben 2,8 százalékkal, azaz hatszáz fővel csökkent, és már már 5 éve csökken, miközben a hazai kiskereskedelem bővül.
  • A meglévő munka vállalókat viszonyt egy jobban terhelik, a cég nem költ az infrastruktúrájának fejlesztésére,
  • és az elmúlt öt évben csak 3,2 százalékkal nőttek a bérek a cégnél, ami reálértéken 7,4 százalékos csökkenést jelent.

 

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Eredményesen zárultak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Tesco közötti bértárgyalások, így a cég 2015-ben mintegy 6000 munkavállalója számára biztosítja a szakmai bérminimumot, ami az érintett dolgozók számára 10-15 százalékos béremelkedést jelent a...

vsz.hu

A VDSzSz Szolidaritás a Vasúti Érdekegyeztető Tanács rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi keddre, a vasárnapi nógrádi vonatbaleset kapcsán a szükséges intézkedések meghatározása érdekében - közölte a szakszervezet.Az érdekképviselet a rendkívüli ülés...

MTI-fotó: Máthé Zoltán

Hetekig benne volt a levegőben a Tesco eladása Magyarországon is.

2020. június 3., szerda, Klotild