A szankciós politika feladását sürgeti Gorbacsov

Téma: 

A szankciós politika feladását és párbeszédet sürgetett a Nyugat és Oroszország között Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök abban az interjúban, amely a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap csütörtöki számában jelent meg.

 

Az első lépés, hogy ki kell lépni a kölcsönös vádaskodások és szankciók logikájából - mondta Gorbacsov, aki szerint Oroszország már megtette ezt a lépést, amikor tartózkodott a válaszintézkedésektől a legutóbbi nyugati szankciók után. Most a nyugati partnereken a sor - húzta alá.Szerinte elsősorban a személyek elleni büntetőintézkedéseket kellene feloldani, mert úgy nem lehet párbeszédet folytatni, ha közben "büntetik" a döntéshozókat, politikaformálókat. "Beszélni kell egymással. Ez olyan axióma, amelyről teljességgel hiábavalóan feledkeztek meg" - hangsúlyozta.

Mihail Gorbacsov

Meggyőződését fejezte ki, hogy ha sikerül a párbeszédet helyreállítani, megjelennek az "érintkezési pontok". A jelenlegi súlyos világproblémákat csak közös erőfeszítéssel lehet megoldani. Oroszország és Európa egymástól való elszigetelődése mindenkinek árt, gyengíti Európát egy olyan pillanatban, amikor növekszik a globális konkurencia, erősödnek más "vonzási központok" a világpolitikában.Az európai és a világpolitikában tapasztalható jelenlegi válság egyik, ha nem is egyedüli kiváltó okát Gorbacsov abban látja, hogy a nyugati partnerek nem akarják figyelembe venni Oroszország szempontjait, jogos biztonsági érdekeit. A NATO keleti irányú terjeszkedését nagy hibának nevezte, amely sérti a nyugati partnerek által a 90-es években, a hidegháború vége után Moszkvának tett nyilatkozatok és biztosítékok szellemét.Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus megoldásában is a párbeszédet kell keresni, amiben hatalmas felelősség nehezedik Putyin orosz és Porosenko ukrán elnökre, akiknek példát kell mutatniuk - mondta Gorbacsov. A volt szovjet elnök "kerekasztal" létrehozását javasolta Ukrajnában, ahol helyet foglalnának az összes régió, a lakosság valamennyi rétegének képviselői, és ahol megvitathatnának minden fontos kérdést.Gorbacsov csütörtökön egy másik, az Interfax orosz hírügynökségnek adott interjúban reményét fejezte ki, hogy a milánói Ázsia-Európa Találkozón megkezdődik a szankciók feloldásának folyamata.

Kapcsolódó cikkeink

Gorbacsov: új hidegháborúval fenyeget a krími helyzet

Új hidegháború kialakulásával fenyeget a krími válság, amely konfliktus oka alapvetően a Szovjetunió szétbomlásának körülményeiben rejlik - írta Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető pénteken honlapján.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Kötelessége reagálni a vasárnapi kvótanépszavazás eredményére a kormánynak és a parlamentnek - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő vasárnap este az MTI-nek a kormánypártok fővárosi eredményvárójában.

Az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve mondta ezt Orbán Viktor miniszterelnök.

 

MTI Fotó Biró István

A pragmatikus transzilvanista politika folytatását ígérte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusán szombaton elmondott beszámolójában Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

2021. április 13., kedd, Ida