Szijjártó: mindenki tartsa tiszteletben a magyarok döntését

Téma: 

Magyarország elvárja, hogy mindenki tartsa tiszteletben a magyarok döntését - szögezte le Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A külügyi tárca vezetője a soros EU-elnök Luxemburg kül- és európai ügyek miniszterének a Tageblatt on-line oldalának adott interjújára reagált, amelyben Jean Asselborn Lengyelországot és Magyarországot kritizálja.  Szerinte a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatást korlátozzák Lengyelországban, és ez őt már egyenesen a Szovjetunióra emlékezteti. Értelmezésében az új lengyel kormány parlamenti abszolút többségét a média és az alkotmánybíróság feletti ellenőrzésre használja, és véget vet a hatalmi ágak szétválasztásának. Asselborn szerint azonban pozitív jelenség, hogy a lengyel lakosságban még erős az ellenállás, nem úgy, mint Magyarországon, ahol Orbán Viktor kormánya évek óta hasonló politikát folytat - idézte fel a KKM.

 Mohai BalázsSzijjártó Péter felhívta Jean Asselborn figyelmét, hogy "a demokrácia az emberekről szól, akkor is, ha ez a luxemburgi külügyminiszternek nem tetszik".  A miniszter szerint a magyar emberek munkájának eredménye, hogy "Magyarország a gazdasági összeomlás állapotából öt év alatt az EU legjobbjai közé verekedte magát".

Ezért  a magyarok tiszteletet érdemelnek, és nem bírálatot. A magyarok egyértelműen állást foglaltak az illegális bevándorlással kapcsolatban is, elutasítják azt. "Elvárjuk, hogy senki ne akarjon ezért bosszút állni" - szögezte le Szijjártó Péter, aki egyúttal felszólította a luxemburgi külügyminisztert, hogy "ne kritizálja a magyar embereket!"."Végezetül azt javasoljuk a luxemburgi külügyminiszternek, hagyja, hogy Magyarország sorsáról a magyarok, Lengyelország sorsáról pedig a lengyelek döntsenek" - olvasható a KKM közleményében.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Kapcsolódó cikkeink

Martonyi: tiszteletben kell tartani a kisebbségek jogait

Ukrajnában befogadó jellegű konszolidációs folyamatra van szükség, amelynek során tiszteletben tartják a demokratikus értékeket, és biztosítják a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogait - mondta Martonyi János külügyminiszter hétfőn Budapesten.

EPA

A NATO-főtitkár szerint Oroszország megsértette a nukleáris fegyverekre és a haderő-telepítésekre vonatkozó egyezményt, így kezelnie kell az ebből fakadó nemzetközi aggodalmakat.

 

MTI/Az Európai Unió Bírósága

Szlovákia tiszteletben tartja az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntését, de a kormány nem változtat eddigi álláspontján, és tovább munkálkodik majd azon, hogy a tőle elvárt szolidaritás ne a migránsok kényszerű befogadásában öltsön testet - jelentette ki Robert...

2021. március 3., szerda, Kornélia