Szlávik János: A jövő héten már oltanak a kínai vakcinával

Téma: 

Minél több ember, minél gyorsabb beoltásával lehet csökkenteni a koronavírus-járvány harmadik hullámának nagyságát – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiával.

Szlávik János azt mondta: a napi új fertőzöttek és a halottak száma azt mutatja, hogy Magyarországon elindult a harmadik hullám. Ennek oka a brit vírusmutáns lehet, mert az jobban terjed, mint a vírus korábbi változata – vélekedett.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Szerinte más országok példáját tekintve nem lehet tudni, meddig tart majd az újabb hullám, de az oltások felgyorsulása javíthat a helyzeten.

A kínai vakcina megkapta az engedélyeket, így jövő héten már azzal is oltanak az orvosok

– tudatta. Hozzátette: egyelőre kórházakban, rendelőkben, oltópontokon adják be a vakcinát az embereknek, de tömeges oltás esetén megvan a terv, hogyan lehet bővíteni az oltópontok számát.

Szlávik János beszélt arról is, hogy az elmúlt hónapokban nőtt az oltási hajlandóság, de egyes embereknek fenntartásaik vannak a különböző helyekről származó vakcinákkal kapcsolatban. A vakcinák hatásosságában vannak eltérések, de mindegyik megakadályozza, hogy a beoltottak kórházba kerüljenek vagy meghaljanak a koronavírus miatt - hangsúlyozta a főorvos, aki ezért mindenkinek azt javasolja, ha értesítést kap, oltassa be magát bármelyik, Magyarországon elérhető vakcinával.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

koronavirus.gov.hu

Több mint ezer (1 279) magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 285 022 fő, számolt be szerdán a koronavirus.gov.hu honlap.

MTI Fotó Vajda János

Napról napra bővül és végre kezd felpörögni az oltási kampány. Bár még mindig gondot okoz, hogy kis mennyiséget küldenek a gyártók, de legalább már több irányból.

MTI Fotó Vajda János

Február 4-én elkezdődött a regisztrált legidősebbek oltása. Őket a háziorvosuk értesíti az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet a kórházi oltópont, vagy a háziorvosi rendelő, vagy akár az idős ember otthona is....

MTI Fotó

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni – jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

2021. március 2., kedd, Lujza