A szlovákok számára sértő a Felvidék név használata.

Téma: 

A szlovákok számára sértőnek nevezte a Felvidék név használatát a hivatalos megnyilatkozásokban Pavol Paška, a szlovák parlament elnöke szerdán.
Pavol Paška a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek adott interjújában azt mondta: "végletekig menő illetlenség" a "szlovákok számára sértő" Felvidék kifejezés használata a hivatalos megnyilvánulásokban.

A politikus erről azután beszélt, hogy Potápi Árpád, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke a testület révkomáromi ülését "felvidéki találkozónak" nevezte.

Pavol Paška szerint senkit nem zavarhat az, ha egy ország érdeklődést tanúsít a határon túl élő nemzettársai iránt. Ugyanakkor úgy vélte, vannak olyan történelmi pillanatok a két ország kapcsolatában, amelyek okot adnak arra, hogy elgondolkodjon, vajon mi a lényege ennek a gondoskodásnak.

"Végletekig menő illetlenségnek tartom, amikor hivatalos szinten olyan kifejezéseket használnak, amelyeket mi, szlovákok történelmi szempontból rosszallunk és sértőnek tartunk" - tette hozzá.

A szlovák törvényhozás elnöke ugyanakkor leszögezte: a bizottsági ülés témáit a határon túl élő magyarok iránti gondoskodás legitim megnyilvánulásának tartja, de a találkozó megszervezésének körülményeit megkérdőjelezi.

Arra a kérdésre, hogy vajon a történtek ronthatnak-e a szlovák-magyar viszonyon, Paška annyit válaszolt: reméli, nem.

A pozsonyi parlament elnöke az interjúban jelezte: a közeljövőben levélben indítványozza majd, hogy fejlesszék a két ország törvényhozásainak együttműködését.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink

Új elnököt választottak a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületében. Tóth István, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei irányító szervezet vezetője lett az egyesület vezetője.

A kép illusztráció. MTI Fotó: Balázs Attila

Az Erste magyarországi csoportjánál az elszámolás újabb szakaszában több mint 160 000 levelet adnak postára, a CIB csoport elszámolással érintett társaságai pedig mintegy 109 000 forint alapú, vagy deviza alapúnak nem minősülő deviza szerződéssel kapcsolatosan...

MTI Fotó Illyés Tibor

Idén is minden iskolai szünetben, így a nyári szünidő alatt is ingyenesen kapnak meleg ételt a hátrányos helyzetű családok gyermekei - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfőn Cegléden.

2021. január 22., péntek, Vince,Artúr