Tájékoztatás a 2012/2013. évi menetrendben április 7-től életbe lépő változásokról

Téma: 

Vasárnaptól több ponton változik az idei vasúti menetrend az utasok megfelelőbb kiszolgálása érdekében. Érdemes előzetesen tájékozódni, hiszen új vonatokat indít a vasúttársaság, több esetben csökken a menetidő és újabb csatlakozási lehetőségek is adódnak. A változásokban csaknem húsz vasútvonal érintett.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a nyári menetrend bevezetése előtt – az 1. számú menetrendi módosítás ad lehetőséget a MÁV-START-nak arra, hogy átvezesse a menetrendjébe az aktuális változásokat, amelyek idén április 7-től lépnek életbe. A vasúttársasághoz beérkezett igények és észrevételek, a társvasutaknál bekövetkezett változások és a vasútüzemi működésből adódó módosítások miatt szükséges minden év tavaszán az 1-es számú menetrendi pótlék bevezetése. A változások jelenthetik az eddigiekhez képest új vonatok elindítását, a több vonat hosszabb útvonalon való közlekedtetését, újabb megállítási helyeket, a menetidő, eljutási idő csökkenését vagy akár újabb csatlakozási lehetőségeket. Összességében a vasárnaptól életbe lépő változásokkal az utasigényekhez jobban illeszkedő lesz az idei menetrend.

A legjelentősebb módosítás, hogy új vonatok állnak az utazók rendelkezésére több vasútvonalon is akár a hétvégi, távolsági, akár az elővárosi utasforgalom megfelelőbb kiszolgálása érdekében. Ebben érintett az 1. számú Budapest–Győr–Hegyeshalom–Rajka vonal iskolaidőben, vasárnap, késő délutánonként Győr és a főváros között; a 20. számú Budapest–Székesfehérvár–Szombathely vonal az iskolai napokon Celldömölk és Szombathely között; a 75. számú Vác–Diósjenő–Balassagyarmat vonal Diósjenő és Vác között; illetve a 140. számú Budapest–Szeged vonal munkanapokon Kiskunfélegyháza és Szeged között. A balatonfenyvesi kisvasút vonalán már tavasszal és a nyári előszezonban is több utazóra számít a MÁV-START, így május elsejétől ott is új vonatpár áll a kirándulók rendelkezésére.

Több vonat az eddigieknél hosszabb útvonalon közlekedik, erről a 81. számú Hatvan–Somoskőújfalu és a 100. számú Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon utazóknak érdemes előzetesen tájékozódni.

Csökken a vonatok menetideje a 102. számú Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon, ennek köszönhetően újabb csatlakozási lehetőség áll az utasok rendelkezésére Cegléd irányába.

A helyi igények alapján vasárnaptól ismét több vonat áll meg Szászberek és Szellőhát megállóhelyeken a 86. számú Vámosgyörk–Újszász –Szolnok vonalon.

A 23. számú Rédics–Zalaegerszeg vasútvonalon feltételes megállásokkal közlekednek a vonatok vasárnaptól, ennek értelmében a megállóhelyeken csak akkor áll meg a vonat, ha az utasok a leszállási szándékukat jelezve a kocsi belsejében található jelzőkészüléket megnyomják, vagy a mozdonyvezető a megállóhelyen várakozó utast lát.

Kapcsolódó cikkeink

A MÁV-START Zrt. ötven százalékos alkalmi menettérti kedvezményt nyújt az Utazás Kiállításra vasúton érkezőknek, és további húsz százalékos engedményt a standon teljes árú menetjegyet váltóknak.

Athénba indít heti négy járatot Budapestről jövő nyáron az ír Ryanair diszkont légitársaság, nyolc már meglévő útvonalon pedig sűrítik a járatokat - közölte Klaudia Kalazna, a légitársaság Közép- és Kelet-Európáért felelős értékesítési és marketing vezetője kedden...

Augusztus 20-án vasárnapi menetrend szerint közlekednek az MVK Zrt. járatai. Az ingyenes áruházi és a 44-es autóbuszok nem közlekednek, a menetrendben aláhúzott 7-es járatok az Auchan áruházat, a 21-esek pedig a Lidl áruházat nem érintik.

 

Bemutatta 2015-ös téli menetrendjét a Wizz Air. A low-cost légitársaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a Wizz Air az idei téli szezonban 24 országban összesen 40 úti célt tesz elérhetővé Magyarországról.

2020. november 30., hétfő, András,Andor