Tartósan alacsony az infláció!

Téma: 

Októberben 1% alatt (0,9) volt az infláció, s ebben még nincs benne a november 1-jén életbe lépett 11,1%-kos rezsicsökkentés hatása.

1974 óta nem volt olyan alacsony az éves infláció, mint most. A pénz tehát nagyon-nagyon rég nem őrizte így az értékét. Ez jó hír a munkavállalóknak és a nyugdíjasoknak is. A fizetések és a nyugdíjak is őrzik vásárlóértéküket, sőt reálbér emelkedésről és a nyugdíjak reálértékének emelkedéséről lehet beszélni.

Jövőre is a bérek és a nyugdíjak vásárlóerejének növekedésével számolunk. Nemcsak a magyar kormány, hanem az Európai Bizottság is reménytelinek látja a magyar folyamatokat. Jelentésében 2014-ben és 2015-ben is tartósan alacsony inflációt vetített előre Magyarországnak.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kelet-közép-európai régióban tartósan alacsony kamatokra kell berendezkedniük a központi bankoknak, ehhez kell igazítani a monetáris és makroprudenciális politikájukat - ebben egyetértés alakult ki szerdán a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Közgazdasági Társaság...

A KSH adatai szerint augusztusban a vártnál alacsonyabb, 1,3 százalékos volt az éves infláció - ez közel 40 éve a legalacsonyabb érték. A rendkívül alacsony infláció elsősorban a rezsicsökkentésnek köszönhető.

MTI Fotó Kovács Tamás

Az elmúlt másfél évben 110 ezer kisebb gazdasági szereplő csatlakozott a katához, és több mint húszezer közepes cég a kivához – ismerteti szombati számában a Magyar Idők.

2020. július 6., hétfő, Csaba