A Tesco elsőként vállalhatja, hogy nem alkalmazza a 400 órás munkaidőkeretet

Téma: 

A Tesco Globál Áruházak Zrt. lehet az első multinacionális cég, amely megállapodásban vállalja több mint 16 ezer munkavállalója felé, hogy a következő két évben nem alkalmazza a túlóratörvény által megengedett 400 órás munkaidőkeretet – írta a Magyar Idők szerdán.

A cég jogi képviselője hétfőn átvette a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) írásbeli indítványát, amely arra irányul, hogy kössenek megállapodást az áruházi munkavállalók egészségvédelme érdekében. Ebben a munkaadó garantálná, hogy 2019-ben és 2020-ban áruházaiban és logisztikai központjaiban nem alkalmazza a 400 órás munkaidőkeretet, hanem továbbra is az eddigi gyakorlatot követi, és a dolgozókkal 250 óra rendkívüli munkaidőn túl önkéntes túlmunkára nem köt megállapodást.

MTI Fotó

A KDFSZ elnöke, Bubenkó Csaba szerint a Tesco dolgozói már most is túlterheltek, és a táppénzen lévő munkavállaló a munkáltatónak sem érdeke. Megjegyezte: egy ilyen megállapodás növelné a cég vonzerejét a nehéz munkaerőpiaci helyzetben. A Magyar Idők megkeresésére a Tesco azt közölte, hogy tanulmányozzák a szakszervezeti javaslatot. Hozzátették, hogy a cég a 250 órás túlórakeretet sem használja ki, csak egyes régiókban és munkakörökben. A vállalat a túlórát havonta fizeti ki a dolgozóknak, nem élt a jogszabály által korábban megengedett egyéves elszámolási lehetőséggel.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Eredményesen zárultak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Tesco közötti bértárgyalások, így a cég 2015-ben mintegy 6000 munkavállalója számára biztosítja a szakmai bérminimumot, ami az érintett dolgozók számára 10-15 százalékos béremelkedést jelent a...

MTI-fotó: Máthé Zoltán

Hetekig benne volt a levegőben a Tesco eladása Magyarországon is.

Elérte a hárommilliárd forintot az az összeg, amelyet a Tesco vállalat megspórolt tavaly a magyar költségvetésbe fizetendő közterheiből.

Illusztráció

2013 második negyedévében több mint 1000 új hirdetés között válogathattak az álláskeresők a Profession.hu felületén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

2019. december 9., hétfő, Natália