TI: a fiatalok 80%-a szerint súlyos probléma a korrupció

Téma: 

Magyarországon a korrupció súlyos probléma, de ebbe nem szabad beletörődni, ez a magyar fiatalok "túlnyomó többségének" véleménye a szervezet kutatása szerint - ismertette a Transparency International Magyarország (TI) ügyvezető igazgatója pénteken Budapesten, a Sziget fesztiválon.

Martin József Péter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a 18-29 éves korosztályban végzett felmérés adatai szerint a fiatalok 80 százaléka látja súlyos problémának a korrupciót.

MTI Fotó Marjai János

Hozzátette, 54 százalékuk úgy gondolja, hogy minden politikus korrupt, ugyanakkor az ügyvezető igazgató örömtelinek nevezte, hogy 84 százalékuk szerint ebbe nem szabad belenyugodni.

A TI által készített Korrupcióérzékelés és médiahasználat a magyar fiatalok körében című tanulmányból kiderül, 54 százalékuk tapasztalt már korrupciót, 39 százalékuk az egészségügyben, 29 százalékuk rendőrségi ügyintézésnél.

Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete köszöntőjében azt mondta, hogy a korrupció nemcsak néhány rossz vezetőről szól, akik offshore bankszámlákra helyeznek pénzeket, hanem instabilitást, erőszakot szül, hatására sokan elveszíthetik bizalmukat a rendszerben. Sok fiatal csalódott világszerte országa vezetőiben és érzi úgy, hogy a kormány cserben hagyta.

A nagykövet kijelentette, hisz abban, hogy “ha szisztematikusan és erélyesen szembeszállunk a korrupcióval, és ha nem riadunk vissza attól, hogy kemény munkával tudatosítsuk az átláthatóság és elszámoltathatóság fontosságát, akkor a korrupció elfogadásának kultúrája megváltozhat”.

Anne-Marie Maskay, Franciaország budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője úgy fogalmazott, a korrupció elleni harc világszerte az erős demokrácia és működő jogállamiság építőköve. Erre a küzdelemre fontos felhívni a fiatalok figyelmét is – tette hozzá.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Marjai János

Kapcsolódó cikkeink

Illusztráció

A társadalmilag kirekesztett és rossz anyagi körülmények között élő fiatalokra hívta fel a figyelmet az a három napos találkozó, melyet az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) segítségével valósítottak meg.

Rióban megkezdődött a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó.Az ifjúsági világtalálkozón jelen lévő magyar fiatalok élményeiről számolt be az egyik résztvevő a Vatikáni Rádiónak.A Shalom közösség szervezésében az ifjúsági világtalálkozóra kiutazott magyar fiatalok július 21-én,...

Sem a hagyományos papír alapú, sem az elektronikus könyv nem hozza lázba a fiatalokat: a tízen- és huszonévesek 28 százaléka egyáltalán nem olvas könyveket, napi rendszerességgel pedig csak a korosztály hét százaléka vesz kötetet a kezébe.

Shutterstock

A fiatalok több mint harmadának van megtakarítása, a legnagyobb részük lakásra gyűjt - derül ki a K&H negyedéves, a 19-29 éves fiatalok elégedettségét mérő jóléti index felméréséből.

2021. március 3., szerda, Kornélia