Titkosszolgálatok: Gyurcsány is részt vehetett az őszödi beszéd kiszivárogtatásában

Téma: 

Nyilvánosságra hozták az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló, két titkosszolgálati jelentést.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

A "Gerilla" fedőnevű ügy lezárásáról szóló, 2009 júliusi jelentés nem nevezi ugyan meg, de a leírásból nagy valószínűséggel megállapítható, hogy az információ Rózsa-Flores Eduardótól származik, aki csak találgatni tudott a kiszivárogtató politikus személyéről, két lehetséges "elkövetőt" említve (Rózsa-Flores Eduardót 2009. április 16-án Bolíviában egy akcióban kommandósok lelőtték).

A témában készült másik, 2007 májusi, "Gyümölcsöskert" fedőnevű jelentésben megállapítják, szakértői vélemény alapján a hangfelvételt a hivatalos rögzítésre felkért cég munkatársai készítették az őszödi kormányüdülőben, hiteles, vagy annak látszó szóbeli megrendelés alapján. A vizsgálat megállapította, hogy a felvételt készítő társaság munkatársai jóhiszeműen jártak el, és lojálisak voltak az MSZP-hez és Gyurcsány Ferenchez. Mint írják, azonosították azt az embert, aki a nyilvánosságra kerülést megelőző napon birtokában volt a kalózfelvételnek és azt e-mailben továbbította. Ellenőrzése során megállapították, hogy "erősen jobboldali beállítottságú".

A jelentés kimondja, hogy a feltárt ellentmondásokat két okból sem tisztázhatták. Ezek egyike szerint a rendezvény és a nyilvánosságra kerülés időpontja között eltelt idő, valamint a bekövetkezett események "lényegesen befolyásolták a meghallgatottak emlékezetét". A másik pedig az, hogy a tények tisztázását lehetetlenné tette, hogy az ügy szempontjából releváns körülményeket nem dokumentálták. Ezek miatt nem tudták azonosítani a megrendelő személyét, a rögzítés célját, valamint azt sem, hogy a felvételeket ki birtokolta.

A "Gerilla" fedőnevű hatoldalas jelentésben sok mondatrészt, illetve egy teljes bekezdést is kitakartak. A dokumentumban Rózsa-Flores Eduardót "Guevara"-ként nevezik, aki 2009 áprilisában Bolíviában áldozatul esett egy lövöldözésnek.

A jelentés szerint "Guevara elmondása szerint az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakciótársaival egyeztetve szervezte meg az inkriminátum nyilvánosságra hozatalát. A politikus személye találgatás tárgya volt. Célszemélyünk eszmefuttatása szerint (kitakart rész) jöhet szóba, de az akkori beosztásánál és a miniszterelnökkel ápolt jó viszonya miatt inkább az utóbbit tartotta potenciális +elkövetőnek+".

"Információi alapján a politikus egy (kitakart rész) bízott meg azzal, hogy az illető a meglévő kapcsolatát kihasználva juttassa el a hanganyagot a JobbikNet-hez. Guevara-val folytatott beszélgetések során annyit sikerült az ismeretlen személyről kideríteni, hogy valaha (kitakart rész) volt, a (kitakart rész) alatt (kitakart rész)szakértőként tevékenykedett, jelenleg pedig (kitakart rész) MSZP-s rendezvények lebonyolításában vesz részt, valamint (kitakart rész) cégeit vezeti".

"Az illető közvetlen kapcsolatban állt/áll (kitakart rész), a JobbikNet (kitakart rész), akinek a hanganyagot 2006. év 37. hetének közepén egy személyes találkozó keretében adta át. Ezt követően (szeptember 15-én) (kitakart rész) néhány külföldi ismerősének interneten elküldte a megszerzett hangfelvételt. (kitakart rész) a JobbikNet hírportál egyik (kitakart rész) szeptember 16-án tájékoztatta a felvétel létezéséről".

"Nevezettek - még aznap este - Guevarával egyeztetve arra az álláspontra jutottak, hogy nem jelentetik meg az anyagot, hanem a Fidesz számára átadják a +lehetőséget+. Attól tartottak, hogy általuk működtetett hírportál nem elég fajsúlyos, és emiatt esetleg az általuk leközölte hiteltelenné válhatnak. Guevara javaslatára felvették a kapcsolatot (kitakart rész) illetőségű fideszes személlyel, aki kapcsolatba állt a Fidesz (kitakart rész) igazgatójával, (kitakart rész)".

"Szeptember 16-án éjszaka (kitakart rész) és a (kitakart rész) fideszes személyesen felkereste (kitakart rész), aki azonnal értesítette a (kitakart rész) a történtekről".

"Másnap délelőtt az érintettek egy budapesti (kitakart rész) fideszes irodában gyűltek össze, hogy megbeszéljék a hangfelvétel sorsát. Az egyeztetésen (kitakart rész) és a pásztói fideszesen kívül jelen volt (kitakart rész) és (kitakart rész). (Megjegyzés: (kitakart rész) nem tudott részt venni, mert Brüsszelben tartózkodott. Indulása előtt, a Ferihegyi repülőtéren értesült a hangfelvétel meglétéről). Hosszas huzavona után úgy döntöttek az egybegyűltek, hogy (kitakart rész) motoros futárral - előre tervezett időpontokban (fél órás időközökkel - az első 12 órára lett lézbesítve) - hét médiumnak (Origó, Index, Népszabadság-online, MTI, Magyar Rádió stb.) juttatják el a miniszterelnöki beszédet. A hanganyag sokszorosítását szintén a Fidesz irodában végezték".

"Guevara elmondása szerint a beszéd kiszivárogtatására azért volt a kormánynak szüksége, hogy időt nyerjen, továbbá valamilyen módon elterelje a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszeríthette volna őket, s így esetleg az elérendő céljuk elsikkadhatott volna. Célszemélyünk állítása szerint a médiába juttatás érdekében több verzió is kidolgozásra került".

"Az (kitakart rész) a hanganyag kikerülésétől a nyilvánosságra hozatalig - döntő többségében - sikerült felderíteni az abban résztvevő személyek körét. A (kitakart rész) további célja annak tisztázása volt, hogy ki juttatta el (kitakart rész) az inkriminátumot, valamint kinek a megbízásából tette".

"Célszemélyünk annak ellenére, hogy állítása szerint személyesen ismeri a hanganyagot átadó személyt, többszöri próbálkozás ellenére sem volt hajlandó megnevezni, arra való hivatkozással, hogy nem akar másokat - elsősorban (kitakart rész) - bajba keverni" - olvasható a jelentésben.

A jelentés összegzésében az szerepel, hogy "a történeti tényállás pontos feltárása, (kitakart rész) - az elkövetéstől eltelt hosszú idő miatt - szinte lehetetlenné vált, ezért, valamint a célszemély váratlan elhalálozása végett javaslom a (kitakart rész) megszüntetését". A jelentést aláíró őrnagy neve ugyancsak ki van takarva.

A Demokratikus Koalíciót az MTI péntek este nem tudta elérni, Gyurcsány Ferenc pedig sem Facebook-oldalán, sem más módon nem reagált még.Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke és a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke az ATV Híradó megkeresésére annyit mondott: ebben az ügyben egy autentikus forrás van, Gyurcsány Ferenc, így az MSZP az ő álláspontját fogadja el.

Háttér

Gyurcsány Ferenc akkori szocialista miniszterelnök őszödi beszéde a szocialisták 2006-os választási győzelme után, az MSZP-frakció május 26-i balatonőszödi zárt ülésén hangzott el. Gyurcsány Ferenc egyebek mellett azt mondta: "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. (...) Nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. (...) Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére.

Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni."

2011 júniusában Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán írt arról, gyanítja, hogy kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet, döntő erejű bizonyíték híján azonban nem nevezi meg őket. Ugyanakkor leírta és elküldte Mesterházy Attila MSZP-elnöknek a rendelkezésére álló információkat, köztük azoknak a nevét, akik szerinte a beszédet nyilvánosságra hozták. Ezt azzal magyarázta, hogy Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja egy nyilatkozatában azt valószínűsítette, Gyurcsány vagy köre juttatta ki a beszédet a sajtónak, amit a volt miniszterelnök cáfolt.

Mesterházy Attila másnap újságírók előtt olvasatlanul egy iratmegsemmisítőbe tette a Gyurcsány Ferenctől kapott borítékot. Lépését úgy indokolta: ha Gyurcsány nem érzi megdönthetetlennek, és ezért nem hozza nyilvánosságra információit, akkor tőle sem várható, hogy ezt helyette megtegye. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezt a felelősséget a nyakába varrják. Mesterházy akkor azt is felidézte, hogy az MSZP-frakció egyik, 2011 májusi ülésén többen arra szólították fel a fórumokon árulásról beszélő Gyurcsány Ferencet, hogy mondja meg, kit gyanúsít az őszödi beszéd kiszivárogtatásával, de ő ezt nem tette meg.

Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal és a Demokratikus Koalíció egykori politikusa 2013 júniusában petícióban kérte az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos, 2006 és 2009 között készült titkosszolgálati jelentések nyilvánosságra hozatalát a belügyminisztertől. Szabó Bálint a Heti Válasznak májusban adott interjújában beszélt arról, hogy vezető szocialista politikusok állhattak az ügy hátterében.

Szabó Bálint felmutatott egy CD-t, állítása szerint a lemez egy hangfelvételt tartalmaz, amelyet Rózsa Flores Eduardótól kapott, jóval annak halála előtt. A hangfelvételről - amelyen Szabó Bálint elmondása szerint a 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo és vezető szocialista politikusok között elhangzott beszélgetés hallható - azt mondta, nem kívánja nyilvánosságra hozni, mert nem volt a helyszínen a felvétel készítésekor, és nem tudja, hogy nem manipulált-e.

A Heti Válasznak adott interjújában Szabó Bálint azt mondta, jelen volt, amikor a szocialista párt három akkori vezetője 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán járt, és hallotta azt is, amikor a szomszéd szobában lejátszották az őszödi beszédről készült hangfelvételt. Nem nevezte meg a politikusokat, csak keresztneveket mondott: Katalin, Imre és Ferenc.Szabó Bálint az interjú megjelenését követően kilépett a DK-ból, s döntését azzal indokolta, hogy szabadon kíván mozogni az ügyben.

Az őszödi beszédről készített hangfelvételből az önkormányzati választások előtt, 2006 szeptemberében először a Magyar Rádió közölt részletet, amelynek nyomán Budapesten tüntetések, majd zavargások kezdődtek.

Bajnai: a "megcsonkított szövegek" nem azonosak a végső összefoglaló jelentéssel

Az őszödi beszéd kiszivárogtatásával összefüggő részjelentések nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot - közölte Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője szombatra virradó éjszaka az MTI-vel.

Bajnai Gordon közleményében azt írta: miniszterelnökként ismerte az ügyben készült jelentéseket, ezért állítja, hogy a közvélemény elé tárt, megcsonkított szövegek nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot.

Az Együtt-PM Szövetség vezetője úgy véli, a kormányzat még a közzétett dokumentumokból is "a nemzetbiztonsági érdek védelmén messze túlmutató mértékben törölt politikailag érzékeny, a jelenlegi kormánypárti politikusokra nézve kedvezőtlen részeket, illetve felismerhetetlenné tette az általa sugallni kívánt értelmezésnek ellentmondó információkat".

A volt miniszterelnök álláspontja szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal ezzel a lépésével a választási kampányt kívánja manipulálni, amit Bajnai Gordon törvénytelennek és elfogadhatatlannak tart.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Két szerencsi hivatásos tűzoltó vehetett át elismerést augusztus huszonkettedikén. A borsodi kollégák egy műhely tüzénél bizonyították bátorságukat.Augusztus tizedikén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcalon tűz ütött ki egy műhelyben.

Márai Sándor- és Csokonai Vitéz Mihály-díjat, valamint Könyvtári Minőségi Díjat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár csütörtökön, a magyar kultúra napján a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban....

Elismerések Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-ben nyilvánította Az Erdők Nemzetközi Napjává március 21-ét azzal a céllal, hogy évről-évre világszerte megemlékezzenek az erdők és fák jelentőségéről. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. több munkatársa elismerést vehetett át az ünnepségen.

MTI Fotó: Kovács Anikó

Nem lesz ott a jövő évi riói olimpián a magyar női kézilabda-válogatott.A magyar nemzeti csapat a dániai világbajnokságon hétfőn a nyolcaddöntőben búcsúzott, így már csak akkor vehetett volna részt az olimpiai kvalifikációs tornán, ha a norvégok világbajnokok...

2020. február 24., hétfő, Mátyás