Tizenötezer forintra nő az érintéses fizetések határa

Téma: 

Ötezerről tizenötezer forintra emelkedik a PIN-kód nélkül is engedélyezett, érintéses fizetési kártyás vásárlások összeghatára április 15-től, ezzel becslések szerint a vásárlások csaknem 90 százalékánál a vevőnek nem kell megérintenie a POS-terminált – közölte kedden a Pénzügyminisztérium, emlékeztetve, hogy ez az intézkedés is a járvány lassítását szolgálja.

 

A PM felhívja a figyelmet arra is, hogy Magyarország kormánya folyamatosan figyelemmel kíséri a korona-vírus járvány okozta gazdasági helyzetet, vizsgálja a beérkező javaslatokat, egyeztet a piaci szereplőkkel, és megteszi a szükséges intézkedéseket. A vírus elleni küzdelem része – többek között – a készpénzmentes fizetés arányának jelentős növelése, a fizikai kapcsolatok minimalizálása a fizetések során.

MTI Fotó

A kormány ennek érdekében a veszélyhelyzetre tekintettel megemeli a köznyelvi nevén pay passos fizetések értékhatárát 5 ezer forintról 15 ezer forintra. Ezzel a lépéssel a várakozások szerint a vásárlásoknak már közel 90 százaléka, mintegy 670 millió darab tranzakció történhetne a POS terminál fizikai megérintése nélkül.

A jogszabály módosítása rövid felkészülési időt ad a bankoknak és a kártyatársaságoknak. Az új értékhatár 2020. április 15-től lép életbe.

A járványügyi helyzettől függetlenül figyelemmel kell lenni a pénzügyi biztonságra is, így továbbra is él az a biztonságot szolgáló általános szabály, hogy a PIN-kódot időközönként még az érintőkártyás vásárlásakor is meg kell adni.

Így biztosítható, hogy egy ellopott kártyával ne lehessen korlátlanul visszaélni.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Fidesz: romos strandot hagytak hátra a szocialisták

Ezt dr. Nehéz Károly, a terület fideszes önkormányzati képviselője mondta azon a pénteki sajtótájékoztatón, melyet dr. Kiss János fideszes frakcióvezetővel közösen tartottak. Többek között azokra reagáltak, melyeket dr.

MTI Fotó Balogh Zoltán

Újabb koronavírussal-fertőzött betegek haltak meg. Egy 65 éves és egy 75 éves magyar nő hunyt el – írta a koronavirus.gov.hu.

Az oldalon hozzátették: emellett 12 főre emelkedett a gyógyultak száma.

MTI Fotó

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi jogszabálysértések miatt 19 millió forintra bírságolta a Sberbank Magyarország Zrt.-t, valamint arra kötelezte a hitelintézetet, hogy szeptember végéig orvosolja az általa elkövetett szabálysértéseket - közölte az MNB szerdán a...

MTI Fotó

Tizenegymillió forintra bírságolta a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) a Magyar Nemzeti Bank (MNB), egyebek között vállalatirányítási, informatikai és hitelkockázati szabályozási területen feltárt hiányosságok miatt – írta a pénzintézet a tőzsde honlapján hétfőn.

2020. július 8., szerda, Ellák