Több mint ötszörös volt a túljelentkezés a megújulóenergia-tenderen

Téma: 

Több mint ötszörös volt a túljelentkezés a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által meghirdetett metár-pályázaton, amelyben megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelésre kapható támogatás.

A MEKH keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy az innovációs és technológiai miniszter felkérésére júliusban hirdették meg az újabb metár-pályázatot, a pályázati dokumentációkat szeptember 15-től október 15-ig lehetett benyújtani elektronikus úton.

MTI Fotó Komka Péter

A beérkezett pályázatokhoz tartozó ajánlati árakat titkosított bontási dokumentumok tartalmazták, amelyek közjegyzői bontása október 20-án volt. A hivatal a vonatkozó rendelet alapján közzétette a pályázók és a pályázatok azonosító adatait, valamint a benyújtott ajánlati árakat is – jelezték a közleményben.

A pályázaton mintegy öt és félszeres volt a túljelentkezés, a pályázók 2145 gigawattórára (GWh) igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben. Túlnyomó többségük napelemes erőművet tervez építeni, de érkezett pályázat geotermikus és hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőműre is. A pályázó napelemes erőművek összteljesítménye 1335 megawatt (MW).

Az ajánlati árak a járványhelyzet és a forint árfolyamának gyengülése ellenére is kedvezőek – hangsúlyozta a MEKH.

A legalacsonyabb ajánlati ár 16,18 forint kilowattóránként (kWh), a legmagasabb 26,65 forint, az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 20,66 forint.

A hivatal tájékoztatása szerint a 2019-es metár-tendernél az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 23,58 forint volt kilowattóránként. A nyertes pályázók átlagos ajánlati ára végül a kis kategóriában 24,81 forint, míg a nagy kategóriában 21,69 forint lett kilowattóránként.

A 2020-as metár-tender ajánlatai jelentős árcsökkenést valószínűsítenek a 2019-es kiíráshoz képest – mutatott rá közleményében a MEKH.

Az eredményhirdetés 2021. január végén várható.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Komka Péter

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn a pénzügyi intézmények rendelkezésére bocsátotta a jelzáloghiteleken kívüli fogyasztói devizahitelek, köztük az autóhitelek forintosításához szükséges devizát; a jegybank tenderén az összes érdemi fogyasztói devizahitel-állománnyal...

MTI Fotó Balázs Attila

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból jól látszik, hogy ismét nagyobb becsülete van a házasságnak – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek....

MTI Fotó

Az elmúlt 218 év legmelegebb áprilisán vagyunk túl a környező országok jelentése szerint: az egész áprilisra jellemző szokatlan meleget a tartós déli áramlás okozta – mondta el Tóth Tamás meteorológus az M1 szerdai műsorában.

MTI Fotó Máthé Zoltán

Sohasem volt olyan szükség az együttműködésre az európai országok között, mint éppen most – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az Európa-nap alkalmából szombaton.

2020. november 23., hétfő, Kelemen,Klementina